450 000 собственици на общи части отдавани под наем, са вече нарушители

Закона за данъците върху доходите на физическите лица, приет през октомври 2010 г. и целящ да изсветли доходите от наеми, най-вероятно ще доведе до увеличение на административната тежест за наемателите за сметка на хазяите им. В изпълнение на новите законови изисквания, наемателят се задължава всеки месец да превежда на НАП 10% от размера на наема, но след приспадане на т.нар. признати разходи, които също са 10%.

Така, ако фирма е наела общи части /най често вход или портиерно помещение в жилищен блок/ и плаща наем от 100 лв, след приспадане на признатите разходи – 10 лв, тя ще трябва да внесе в НАП налог от 10% върху сумата от 90 лв. Наемателят ще си удържа този данък от сумата за наема.

Вноските трябва да бъдат внесени персонално за всеки съсобственик наемодател, като сумата се разпределя според  неговия процентен дял от собственоста. Да приемем че в разглеждания вход има средно по 25 апартамента и всеки има по двама съсобственици.Задължените лица стават поне 50 /петдесет/.На всяко от тях трябва да бъде внесена вноска отговаряща на процента от собственоста върху отдаваните общи части, и да бъде издадена служебна бележка, за размера на сумата.В идеалния вариант който ще разгледаме всички апартаменти са еднакви и се дължи еднаква вноска.За съжаление идеални варианти не съществуват.Типовете апартаменти са поне няколко, в една етажна собственост.

Ето сметката.

9 лева /девет лева/ трябва да се разпределят на 50 /петдесет/ човека, или точно 0.18 лв. /осемнадесет стотинки/ на наемодател.Всеки собственик трябва да предостави на наемателя лични данни и документ за собственост.

Наемателя трябва да преведе в НАП по банков път по 0.18лв. вноска на всеки собственик лично по неговото ЕГН, за което ще плати в най добрия случай по 3лв./три/ за всеки банков превод.

За да бъде редовен данъкоплатец, наемателя трябва да плати 150лв. /сто и петдесет/ лева всеки месец за да внесе 9 лв./девет лева/ в НАП за наем от 100лв.

Каква е сметката в блоковете тип ЕПК където апартаментите са 120-150 броя, всеки може да прецени. Колко от наемателите ще поемат подобна финансова тежест, за сега никой не знае.За отминалите три месеца от началото на годината, подобни вноски са повече екзотика, отколкото практика.

Проверките на НАП предстоят.Всеки неплатил ще бъде глобен, в изпълнение на буквата на закона.

Не по малко от 450 000 собственици на общи части отдавани под наем, са вече нарушители.Без да знаят.Очаквайте позвъняване.НАП бди.

Списание Собственик

споделяне във facebook

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2516

Създадено от на апр. 16 2011. Част от Закони, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes