Копаят за злато около Стрелча

Ново тракийско златно съкровище ще търсят учените край Стрелча. Осигуряваме средства за най-важния досега старт на археологическото лято в района, обяви кметът на средногорската община Иван Евстатиев.

Целта е дузината древни скални светилища да се обособят в резерват, а археолозите да работят, докато социализираме уникалните пещери, гробници и скални образувания, обясни градоначалникът.

Мегалитните светилища са една дузина, но сред най-важните са стрелчанското кале, Кулата, Качулата, Скумсале и най-вече – Жаба могила. За тях още покойният вече проф. Георги Китов имал сведения, че там иманяри са намерили панагюрското злато. Закопали го в съседната община, за да го скрият. Затова сега стрелчани настояват за национален научен диспут за истината за уникалното съкровище.

Най-вече защото в могилата е открита колесница с впрегнати коне, закрита за посетители гробница, сребърни орнаменти, плочи на входа и сведения за траурно шествие за тракийски цар.
Резерватът ще е уникален не само за една от най-големите ни тракийски гробници, но и заради човешката намеса на древните в скалите, свързана с култа към водата и слънцето, посочи кметът.
Борислав ПЕТРОВ

бутон за споделяне

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4326

Създадено от на юни 29 2012. Част от Етно пикник, История, Копривщица, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes