Тайнствено царско светилище дочака своите откриватели край Копривщица

Едно слънце се е опнало, една жега ни мори, но посоката която сме поели си заслужава.

Тръгнали сме към една местност край Копривщица, в която има странни каменни струпвания.

Ще проучим на място, верни ли са легендите, че там някъде има тракийско светилище с каменен трон и жертвени олтари. При предишни теренни проучвания, бяха разчистени каменния трон и достъпа към високата част на две тераси с вкопани ямки.

Сега ще търсим жертвените олтари. В близост е тракийския дворец /Тюрзис/открит от археоложката Даниела Агре.

Насочили сме се към една група каменни блокове,  която се вижда отдалеч като най-висока.

В началото откриваме няколко вкопавания, които сме подминали при предишни проучвания. Припълзяваме нагоре към върха и там ни очаква познатия каменен трон.

Издялан в гранита, ориентиран изцяло към долината, изпълващ всеки, който се настани в него с една странна сила, че всичко познато ти е в краката. Най-силното царствено усещане.

Мястото е мистично. В близост до каменния трон разчистихме издялан гранитен блок с няколко вкопани ямки свързани с улей за изтичане. Дали е жертвеник и от кое време е, ще кажат тракоразбиращите.

Явно сме попаднали наистина на уникален култов тракийски коплекс. Бързам да извикам.

Там злато няма. Има камъни, събрали история и енергия от векове.

Младите търсачи от групата, започнаха да разчистват жертвеник след жертвеник. Мястото обхваща повече от 50 декара с разпръснати по групи различни каменни образувания.В близост до всяка висока каменна група има и ниско разположен олтар. Вкопаните ямки са различен брой и наклона на оттичане на улеите е различен. В района има и полуразрушена шарапана, изградена от нетраен пясъчник.

В теренното проучването взеха участие  Райна Виларова историк, Борислав Виларов политолог, Ангел Ангелов председател на УС на НАЦИОНАЛЕН ТРЪСТ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КУЛТУРНО ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО България /НТСКИН България/, младите търсачи Божидара, Теодор и Николай.

Новините около това уникално място предстоят.

Ангел Ангелов

spodelime

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4408

Създадено от на сеп. 6 2012. Част от История, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes