Ангел Ангелов „Пазител на традициите“ Гласуване

Ангел АнгеловОстават броени дни до финала на гласуването. Ако смятате, че това което правим е Съхраняване на българската кулинарна традиция, подкрепете ни с гласуване в сайта.

Ангел Ангелов кулинария – големи гласуване на http://pazitelnatradiciite.com/?page_id=1594

Представяне на дейностите

Днес ще ви запозная с Юнашкия тиган на България . Страхотно име за кулинарна рубрика, нали? Това не е просто заглавие, а нещо съвсем реално. Тиган с внушителни размери. Юнашкият тиган е създаден от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ в програмата на Академия „Кулинарен историк“. Изработен е от 78 кг специална медицинска стомана с диаметър 150 см. и дълбочина 20см. Представлява възстановка на традиционен съд от 18 век. Има възможност за приготвяне на 2800 порции на веднъж.
Зад този така впечатляващ съд се крие един много интересен човек. Имам огромното удоволствие и чест да ви представя Ангел Ангелов като мой гост.

На пръв поглед Ангел няма нищо общо като професия с каквито и да било тигани, гозби и софри. Работи към Българската асоциация на ощетените собственици на недвижими имоти. С други думи се занимава с фирмите измамници и непродаваемиете имоти. Лично за мен истински интересното нещо, с което се занимава е фондацията „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“.

Юнашкият тиган се ражда от една идея, която става тяхна кауза – идеята за съхранение на традициите и историческата кухня, за съпреживяването при приготвянето на храна, за приятелското хортуване около огъня, за спомена от детските години, за лютеницата, пушека и бабините вкусове. В юнашкия тиган Ангел винаги приготвя гозби, каквито са хапвали старите българи. Екипът на Ангел основно е от четири човека, като за всяко събитие привлича съмишленици. „Ние не правим кулинария, а история. Връщаме времето назад, когато се е готвело с прости продукти по стари технологии. Слагаме в тигана това, което хората са имали в този сезон – кромид лук, месо, праз, сушени гъби и неосолена мас. И подправки – сушени зеленчуци, копър, магданоз, чубрица.“- казва Ангел.
За да развива още по-успешно кулинарното съпреживяване, Ангел създава Национална академия „Кулинарен историк“. А членовете й не само издирват забравени автентични рецепти, но и ги приготвят под открито небе заедно с хората и за хората. До днешен ден в юнашкия тиган са приготвени над 170 000 порции стари гозби. Ангел и приятелите му обикалят из цяла България по различни събори, фестивали и празници. Копривщица, Трън, Разград, Жеравна, Пловдив, Шумен, Благоевград, Сопот, Боровец, Чипровци, Раковски, Видин, Бургас, Монтана.

Мечтата на Ангел е да вижда около себе си много хора, щастливи в съвремието си, но и здраво стъпили на традициите. „Кулинарен историк“е организатор и на гайдарското надсвирване „Златна българска гайда“, което се случва всяка есен в Копривщица. В надсвирването се състезават двете най-големи гайдарски практики в България-джура гайда и каба гайда.
Ангел може да ни сподели много интересни рецепти. Спомням си, че при една наша среща преди година ми разказа за Чорбаджийското сладко от Копривщица. Един стар деликатес от стафиди и сушени кайсии. Много се впечатлих и все се каня да го пробвам. Ще трябва още веднъж да ми обясни как точно да го приготвя. Днес Ангел реши да не ни черпи със сладко, а да ни нахрани превкусно с любимата си рецепта. Няма да изменя нито думичка от това, което той изрече. Пресъздавам ви неговият текст, който е така увлекателен и звучи невероятно апетитно.

Ангел Ангелов кулинария – големи гласуване на http://pazitelnatradiciite.com/?page_id=1594

сподели бутон

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=5202

Създадено от на сеп. 25 2015. Част от Академия кулинарен историк, История, Копривщица 2015, Кулинарен историк, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes