Чакаме 500 000 гости на събора в Копривщица

г-н Генчо Герданов– Г-н Герданов, колко ще са участниците в тазгодишното издание на националния събор Копривщица 2015?

 11-ият национален събор на българското народно творчество „Копривщица“ се провежда от 1965 г. Тазгодишното издание е по-специално, защото е юбилейно. Участниците от нашата страна ще са 18 400, но очакваме много гости от цял свят – от Аляска до Кейптаун. В събора, който ще се проведе от 7 до 9 август, участие ще вземат свирачи, разказвачи на народни предания и групи за народни обичаи.

– Колко гости очаквате да посетят града по време на събора?

– В предишните 10 издания на събора гостите са от порядъка на 300-400 хиляди души. Но тази година очакваме те да са над 500 хиляди. Хотелската база в града е заета само от чужденци. Интересът от американци и японци е огромен. През тези 50 години съборът се е превърнал в един мост на минало – настояще и бъдеще в онова нещо, което предава българският бит и култура за бъдните поколения. Фолклорният събор е под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Поканили сме цялото правителство. 90% от министрите са зад гърба ни и помагат много на Копривщица. Това е още едно доказателство, че в кабинета „Борисов“ са хора, които обичат българския фолклор и искат традициите и битът да се предават на бъдните поколения.

– С какви средства организирате толкова мащабен събор?

– Искам специално да благодаря на всички, които се отзоваха на молбите ни. Министерството на финансите ни отпусна 350 хил. лв., Министерството на културата – 40 000 лева. Фондация „Америка за България“ се отзова и осигури средства за реклама на събитието. За съжаление тези пари са недостатъчни, защото само на МВР трябва да платим около 75 хил. лв. за охраната на мероприятието, а на военните – 35 хил. лв. за изграждането на палатковия лагер, в които ще спят повечето от участниците.

Копривщица – Кои са най-интересните места в града, които бихте препоръчали на хилядите туристи?

– Самата Копривщица сама по себе си представлява атракция. Най-вече със своята архитектура, която напоследък малко изпуснахме, но мисля, че в бъдеще общинската администрация ще направи всичко възможно да се запази.
Имаме няколко музея, които представляват интерес и за българи, и за чужденци. Копривщица е заобиколена от 14 светилища, които са уникални и забележителни. Не мога да подмина най-високия връх на Средна гора – Богдан (1604 м.). Екопътеките са много, има много хотели, приятни механи и места за отдих.

– Има ли за продан имоти, които са паметници на културата?

– Има къщи, които се продават. Интерес към закупуването им проявяват предимно българи, но има и чужденци. Продължава да стои на дневен ред обаче проблемът с паметниците на културата с национално и местно значение заради спорове между частни лица, които са собственици. В момента има 20-30 къщи, които буквално се сриват и падат, тъй като самите собственици не могат да се разберат. Поставил съм въпроса в Министерството на културата и в Министерството на регионалното развитие, да се помисли в тази посока, защото те не само загрозяват лицето и архитектурата на града, а представляват и опасност за жителите и гостите на града.

– По какви проекти работи в момента общината?

– Правим аквапарк с европейски пари. В момента се осъществява и проект, свързан с наблюдателни противопожарни кули. С европари изграждаме екопътека до местността Войводенец и подпорна стена срещу музея „Любен Каравелов.

standartnews.com

социално споделяне

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=5057

Създадено от на юли 17 2015. Част от Академия кулинарен историк, История, Копривщица, Копривщица 2015, Кулинарен историк, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes