Георги Киров и приятели на Дебелянов

Поетът Георги Киров събра приятелите си по перо и почитателите на Дебеляновото творчество

На рождената дата на поета Димчо Дебелянов – 28 март, в залата на централата на Земеделски съюз “Александър Стамболийски” в столицата се състоя празник на поезията, под надслов “И не умира Димчо Дебелянов” . Празникът бе посветен на поета Георги Киров и приятелите му по перо т. нар. Дебеляновисти.

Организатори бяха община Копривщица, Дирекция на музеите – Копривщица, читалище “Белите брези”- София, Земеделцки съюз “Ал. Стамболийски” и Съюза на независимите български писатели.

Списание Собственик

Списание Собственик

Повече от 300 гости и почитатели на Дебеляновата поезия от Копривщица и София бяха дошли, за да се потопят в света на поезията. Водещи бяха Пенка Кунчева и Лили Николова. Сред гостите бе и копривщенският градоначалник Любомир Цеков. Първата част на тържеството бе посветена на Д. Дебелянов. “Поезията и днес си остава забравеният език на боговете и нейните най-светли синове като Димчо Дебелянов и непрекъснато ни го напомня със стихотворенията си. Някои определят Димчо като гениален, други – като българския Пол Верлен, трети – като славянския Едгар По, четвърти – като най-нежния наш лирик, пети – като най-европейския ни поет”, изтъкнаха водещите.

Виновникът за празничната поетична вечер – Георги Киров, рецитира свое стихотворение с което бе открито тьржеството.

Списание Собственик

Списание Собственик

След председателя на читалищното настоятелство “Белите брези” г-жа Елена Зографова, учениците от драматичния състав ”Вяра” към ПГМЕ “Никола Вапцаров” представиха поетично-музикалната композиция “Да се завърнеш в бащината къща”.

Списание Собственик

Списание Собственик

Директорът на Дирекция на музеите-Копривщица Искра Шипева говори за подготовката на Копривщица за националните чествания, посветени на 125-годишнината от рождението на Димчо Дебеянов през 2012 година. Тя изтъкна, че чест за Копривщица и Димчо ще бъде, ако под егидата на Юнеско бъдат проведени тези юбилейни тържества. И. Шипева отбеляза, че хората на духовността като Георги Киров са нужни на днешното бездуховно време. Надежда Искрова, единствената копривщенка, носител на Националната студенска литературна награда ”Димчо Дебелянов”, рецитира свои стихове и доказа, че и след Димчо Копривщица продължава да ражда поети.

Списание Собственик

Списание Собственик

Професор Никола Георгиев, носител на Хердеровата награда, говори за Дебеляновото стохотворение “Един убит” и го сравни със стиховете на Яворов и други поети.

Най-вълнуваща част от поетичната вечер бе “Георги Киров и приятели”. Виновникът на вечерта представи носителите на Националната литературна награда “Димчо Дебелянов”. Поетьт е първият носител на тази награда и му бе връчена през 2004 година. За цялостно творчество през 2007 год. “живият класик на литературата ни” академик Валери Петров е удостоен с Дебеляновата награда. Г. Киров даде думата на “чаровницата на поезията ” Маргарита Петкова, която рецитира свои стихове. Бела Цонева поднесе на публиката стихове на нейния съпруг Иван Динков, удостоен с националната литературна награда за 2005 година. След професор Петър Велчев, носител на Димчодебеляновата награда за 2006 и изпълнените негови стихове на сцената се изкачи “дамгосаният нежен скитник на българската поезия” Атанас Капралов. С китара в ръка носителят на наградата за 2009 година Ивайло Диманов благодари на Георги Киров, че е сред неговите приятели и изпълни “своите смъртни куплети на безсмъртните мъртви поети”. Димитър Милов, чиято ”изящна и бохемска поезия е истинско откровение за чувствителните хора”, рецитира свои стихове. Председателят на Съюза на независимите български писатели Марин Кадиев изтъкна факта, че поетьт Георги Киров има в своето творчество над 100 стихотворения, посветени на Димчо Дебелянов.

Списание Собственик

Списание Собственик

За присъстващите в залата професор Йосиф Радионов подари свое изпълнение на цигулка ”Аве Мария”. Специалният гост на празника бе господин Атанас Свиленов. Той сподели, че виновникьт за поетичната вечер е един от малкото познавачи на Дебелянов и в своите разработки е открил малко известни факти за Димчо. Литературните анализи за Дебелянов Г. Киров пречупва през пазлични призми, каза Ат Свиленов. Издателят на последните две стихосбирки на Георги Киров – Ангел Ангелов, каза, че поетьт сьс своите творби ни представя Д.Дебелянов по друг, по-различен начин от общовьзприетия. Празничната вечер завърши с изпълнение на бардовете Бойко Георгиев и Славимир Генчев – уредник на музея на Дебелянов в Копривщица в края на 70-те години на миналия век и единственият двукратен носител на студенската поетична награда Димчо Дебелянов. Те изпяха свои песни по стихове на Дебелянов. ”Георги Киров, както и самият Дебелянов, се радва повече на успехите на приятелите си, нежели на собствените си постижения. Всички творци, които взеха участие в незабравимия спектакъл, са от Дебеляновата кръвна група. За тях поезията е прекрасна дама, пред която те единствено благоговеят. Със своите стихотворения те доказват, че голямата, великата българска поезия не умира”. Стези думи завърши празничната вечер на поезията.

Георги Киров

Списание Собственик

Георги Киров

Надежда Косева

Списание Собственик

Надежда Косева

Маргарита Петкова

Списание Собственик

Маргарита Петкова

Белла Цонева

Списание Собственик

Белла Цонева

Атанас Капралов

Списание Собственик

Атанас Капралов

Ивайло Диманов

Списание Собственик

Ивайло Диманов

Димитър Милов

Списание Собственик

Димитър Милов

Славимир Генчев

Списание Собственик

Славимир Генчев

Бойко Георгиев

Списание Собственик

Бойко Георгиев

Текст и снимки:

Марияна Панчева

социални бутони

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2364

Създадено от на апр. 2 2011. Част от Копривщица, Новини, Отворени очи. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes