Големият Коледен Бъдник 2013 в София пред НДК

Големият Коледен Бъдник 2013 6 mФондация „Национален тръст за съхранение на Културно-историческото наследство България” за втори път организира инициативата „Народно веселие – Големият Коледен Бъдник”, която се развива като традиционно събитие, провеждащо се всяка година преди Коледа.

„Големият Коледен Бъдник” е празничен повод да се съберат всички столичани и гостите на София заедно, на място, което е достъпно и знаково. В парка пред Националният дворец на културата, на голяма площ ще се срещнат самодейни състави от цяла България а гостите ще се докоснат до магията на българските традиции, българските обичаи и българската традиционна кухня.

Събитието ще се проведе на 21 декември 2013 г. (събота), от 12.00 до 17.00 часа, в района на Националния дворец на културата, и в непосредствена близост до входа на известно заведение.

Всеки желаещ ще научи какво е бъдник, какво символизира как се приготвя, ще може сам да опита да го направи с помощта на посветените в това.

Програмата е пълна с изненади. Всички присъстващи ще станат част от ритуала по миросването на Големия Коледен Бъдник. Децата ще кичат сурвакници, ще се учат да коледуват и ще се запознават с традициите на празника. Ще се обяви конкурс за тематична рисунка. За децата ще има и игра „Кой ще изяде повече ошав”. Възрастните ще могат да премерят сили в състезанието по надяждане с баница. Техните родители, баби и дядовци ще имат възможността да се включат в приготвянето на ошав, греяни вино и ракия, докато около ритуалния огън звучи народна музика.. На финала ще бъде издигната триметрова Юнашка сурвакница, а Големият Коледният Бъдник ще бъде изгорен в огъня.

социално споделяне

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4846

Създадено от на окт. 2 2013. Част от Етно пикник, История, Кулинарен историк, Новини, Съвети. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes