Копривщица, столица на фолклора и съхранените традиции

Копрривщица Национален събор

Копрривщица Национален събор

Предложението за провеждане на националенен събор на народното творчество именно в гр. Копривщица принадлежи на Райна Кацарова – етномузиколог и етнохореолог в Института за музика към БАН по онова време. Копривщица е изтъкната като най-подходящо място в природно и архитектурно отношение, тъй като „със своя природен декор тя е била и си остава най-подходящото място за един така широко организиран национален форум“ .

Първият копривщенски събор се е състоял през август 1965 г., сцените са едва 3, а участниците – около 4000, като тематичното разделение е на певци, инструменталисти и танцьори. Постепенно с времето „естрадите” (сцените) стават 7, принципът на разделението им регионален, а броят на участниците расте с всяко следващо издание.

Копрривщица Национален събор

Копрривщица Национален събор

След 1989 г. средствата, отделяни, за организирането на събора, рязко намаляват и неговото съществуване е под въпрос. Все пак обаче през 1991 г. съборът се провежда, като дори броят на участниците надминава предходните събори.

На последния десети юбилеен събор през 2010 г. участниците надхвърлят 13000. В последните години освен седемте сцени за изпълнители на автентичен фолклор, се откриват още една или две сцени – те са разположени в самия град (а не на поляните над града), на които в концерти се изявяват чужди групи, изпълняващи български фолклор.

Така съборът в Копривщица се развива и следва своя ход като най-голямото и най-важното събитие в т. нар.

Копрривщица Национален събор

Копрривщица Национален събор

движение на съборите за народно творчество. Значението му е в различни аспекти: както в това, че мотивира хиляди участници да изпълняват и да съхраняват музикалния и танцов фолклор от своя регион, така и в предизвикателството да продължават да се издирват старите местни песенни и инструментални образци.

И този ефект от събора, и от съборите въобще, задава перспективите на тази форма, възникнала преди 50 години, но функционираща и днес.

www.spisanie.ongal.net

бутони за споделяне

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=5063

Създадено от на юли 17 2015. Част от Академия кулинарен историк, Копривщица 2015, Кулинарен историк, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes