НАП и данъкоплатците

В последно време държавата предприе няколко мерки за да следи по отблизо дейността на данъкоплатците. Бяха ограничени плащанията в брой, бяха задължени производители и търговци на горива и алкохол да сложат измервателни уреди в своите обекти, а до края на март 2012 година, всички касови апарати трябва да имат дистанционна връзка с НАП.

Не е тайна, че повечето от тези идеи са стари предложения на НАП, които по една или друга причина досега не са приемани. НАП има своите аргументи да иска тези промени и в този коментар няма да разсъждаваме дали те са правилни или не. Когато НАП иска промени, за да си върши по-добре работата, то и данъкоплатците като „клиенти” на НАП са правото си да поискат промени в системата на НАП, за да могат и те да си вършат по-лесно работата.

За какви промени става въпрос? Става въпрос за електронна система за следене на кореспонденцията между НАП и данъкоплатците. Едно ефективно решение, което би решило въпроса и със сигурността и с достоверността на информацията, а също така и с това, кога и какви документи се искат от данъкоплатците е създаване на електронна платформа, където да се събират исканите и предоставени документи по дадена проверка или ревизия.

Тази платформа може да бъде и част от сегашната електронна система на НАП, може да бъде и ново софтуерно решение, в зависимост от възможностите. Ако съществува такава платформа и на вас ви правят ревизия, ревизиращия орган качва в нея искането за документи, вие получавате парола за достъп, с която да качите исканите документи. В същото време лице от инспектората в реално време може да следи, какво се случва с дадената ревизия, какви документи се искат, спазват ли се сроковете и т.н.

След това данъкоплатеца, ако не е доволен от резултата от ревизията, може да обжалва електронно, подавайки възражение и всички документи по казуса ще се събират на едно и също място. Ако се стигне до съдебно дело, съдията само с получаване на една парола ще може да се запознае с всички документи по делото. Просто, нали?

Друг въпрос, който може да реши една такава система е проблема със запитванията, които правят данъкоплатците към НАП във връзка с данъчни казуси от своята практика. Сега подходите на НАП са два – или не получавате отговор или ако получите, той започва с йезуитската фраза „Поради липса на достатъчно информация по зададения въпрос, НАП отговаря по принцип…..”.

Ако има подобна система ще бъде ясно, кой е задал въпроса, на кой е разпределен казуса и кой не си е свършил работата. Ако има неясноти, то съответния чиновник може да поиска разяснения и т.н., но за всичко това ще има електронна следа кога се е случило, кой какво е поискал и кой какво е отговорил.

Подобни въпроси данъкоплатците задават, защото искат да спазят закона и по тази причина отговорите трябва да са обвързващи за НАП и да не може последваща ревизия да обори предишно становище на същата администрация. По същата причина трябва да може данъкоплатеца да обжалва подобни становища по съдебен ред, ако не е доволен от отговора.

Тази система трябва да се разпространи върху дейността на цялата администрация и върху дейността на държавата като цяло. Ако данъкоплатците започнат да виждат ползата от дейността на държавата ще плащат и данъци, ако не виждат такава полза, не с НАП, с Господ да ги свържат пак няма да има ефект.

http://blog.andiel.com/2011/08/nap-i-danakoplattsite/

социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=3701

Създадено от на окт. 28 2011. Част от Закони, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes