Нова книга на Иван Пехливанов за Копривщица

Още една книга излезе от печат от поредицата Библиотека „Будилник” на издание Симелпрес. Автор е известният краевед, стихоплетец и радетелят на преклонението пред родния град на дедите си Иван Пехливанов.

Ще припомня, че авторът на книгата „Попъ Никола Г. Белчовъ – копривщенецъ” твори предимно поезия,  посветени на родния град на неговия дядо – поп Никола, Копривщица. Из под перото му са излезли стихове, с които поетът изразява своето преклонение пред великата Природа и нейната красота, както и цели поеми, посветени на велики българи.

Това са стихосбирките „Несравнима Копривщица” /2002/, Сюита от святост _2006/, „Бе вторник, двайсети априлий” /2008/. Авторът допадна на копривщенци с поемите си, създадени на местен копривщенски диалект.

Колоритно звучат „Коприщене”, Коприщенки”, „Съпрузи”. Това са поеми, които пресъздават бита, изказа и топонимиката на местностти, които и днес съществуват, пресъздадени в хумористични ситуации. Тези поеми вече трайно навлязоха в репертоара на местните самодейци, които много успешно се превъплъщават в героите на Пехливанов и предизвикват одобрителните ръкопляскания на публиката, които са предназначени, както за актьорите така и за автора на тези уникални произведения.

Редакторката на книгата Райна Каблешкова – Серафимова отбелязва, че новоизлязлата книга е първата му белетристична книга. „Книгата може да се определи като своеобразна художествена есеистика, създадена на основата на богат документален материал, използван успешно от автора, заключава тя.

Коректор е Спаска Серафимова, а Светлана Мухова е художественият оформител на корицата. Ще отбележа, че художничката Светлана Мухова през 2007 година е вдъхновена от музата си и рисува няколко портрета – на Георги Бенковски, Найден Геров и този на поп Никола Белчов.

Именно този портрет е използван при художественото оформление на новоизлязлата книга. Компютърният набор са извършили Анна Пехливанова – Любенова и Димитър Пехливанов, а обработката на снимките – Тодорка Л. Димитрова.

На задната корица е поставена снимка с къщата на дядо му, едно много обичано от автора място, където баба му Лала, разказвайки приказки в детството, му е предала любовта към местния диалект, така умело вплетен днес в стихотворна форма от него.

Трите светини, както ги нарича Пехливанов са трите останали „старици” в махала Бяло камъне, които са пренесени и върху платното на художника Стоян Каленски, наречена „Трите къщи”. Това са къщите на баба Тинка Найденова, поп Никола Белчов и на дядо Иван Лалов и кратък стих описва Копривщица и нейният магнетизъм, от който лъха любов към този град, по който „с жалба превелика/за Копривщица с глас вика. / От сърце и от душа/ за Копривщица въздиша”.

Иван Пехливанов в предисловието излива своето дълбоко съжаление, че неговият дядо, поп Никола Белчов, заклевал копривщенските въстаници и „леял лъвчетата за калпаците им”, обесен на площад „Джумаята” в Пловдив, няма паметна плоча.

Дълги години внукът на попа-бунтовник се опитва да изпълни заветите на съвременниците на поп Никола Белчов, които оценяват по достойнство неговото дело като герой от славния Април и завършил живота си с думите: „Сбогом, братя! Прощавайте!” – извикал той високо и с твърдост пристъпил към палача”, както описва последните минути от живота му проф. д-р архимандрит Евтимий в двутомния „Юбилеен сборник по миналото на Копривщица”.

„На Джумаята вече има паметен знак. Поставен е на самия ъгъл между площада и улица „Лейди Странгфорд”, успокоява ни авторът. Паметната плоча е открита едва на 2 юни 1997 година.

Иван Пехливанов представя поп Никола и като автор на ръкописна песнопойка и 32-те песни в нея и подробно разказва за нея в книгата. Ръкописът служи за фон на портрета на поп Никола при оформянето на първата корица на книгата.

Интересна е съдбата на Песнопойката, която може да бъде научена от новоизлязлата книга. Внукът на попа –бунтовник проследява живота му от ранните години в Копривщица, неговото учение в Пловдив и учителстването му в Ситово, Сатъ Бегово, ръкополагането му за свещеник и службите му в Геген и Копривщица.

Повече място в книгата е отделено за включването на поп Никола в тайната завера по подготовката на Априлското въстание, неговото избухване, погромът му, арестуването му и попадането в затвора, издаване на присъдата и последните стъпки към бесилото.

Част от поемите, които е написал Иван Пехливанов умело се вплитат в документалния текст, за да подчертае личността, която описва, събитието, което обрисува или да покаже своята любов към родния град на дедите му, на които посвещава последните няколко страници от книгата си.

Книгата ще бъде представена на 12 август в залата на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Копривщица от 17.30 часа. Това е първата проява от Летни празници 12-15 август 2011 „С Копривщица в сърцето”

Мариана Панчева

Копривщица

бутони за социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=3185

Създадено от на авг. 7 2011. Част от Копривщица, НОВИ КНИГИ, Новини, Събития. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes