Пазарът на имоти е жив въпреки кризата

Пазарът на имоти е жив въпреки кризата

Пазарът на имоти съществува, той е жив въпреки кризата.
Вярно е, че не е на същите нива и никой вече не купува по два-три апартамента, но той съществува и е стабилен, каза в „Още нещо“ консултантът по недвижими имоти Ангел Ангелов.

По думите му българинът обича да има имот, но е станал по-разумен, вече знае какво го очаква след две-три години тежко изплащане на ипотечен кредит и по-внимателно подхожда към банковото кредитиране. Цифрите говорят за същото – 60% от сделките у нас са кеш, а 40% – с ипотека.

Имаше моменти, в които банките лесно даваха кредити при много високи лихви, но това вече няма как да се случи. Няма да се случат и грозните пазарлъци и опитите да се купи имот под себестойността му през последните две години, каза той и прогнозира успокоение на пазара.

Ангелов посочи, че вече ги няма хубавите имоти, които или са купени, или са продадени. Според него това предполага, че ще започнат нови проекти, за да бъде покрит гладът на пазара.

За всички, които имат намерение да си купят жилище, той препоръча да преценят добре възможностите си и дали бюджетът им ще позволи да покриват вноските по кредита. По думите му за около месец и половина-два човек може да намери своя имот на своята цена. Агенциите вече не са единствената възможност. Може да се купи и през съдия-изпълнител или пък през фирмите, които банките направиха за ипотекирани и загубени имоти – разликата в цените за еднакви жилища понякога е сериозна.

По отношение пазара на земеделска земя Ангел Ангелов обясни, че през последната година тази ниша е била запълнена с т.нар. тихо изкупуване на по-малките парцели и по-проблемните имоти с повече собственици. Инвестиционни фондове са инвестирали доста пари в подобни сделки.

Обикновеният човек е разумно да купи място, където са влезли в сила устройствените планове и е в регулация, така че с кратка процедура с местната община да започне да строи.

Видео интервю

Интервю

социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4903

Създадено от на ян. 16 2014. Част от Анализи, Данъци 2012, Закони, Новини, Съвети. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes