Пазете си нотариалния акт, даже от общината

При смяна на адрес в общината предавайте копие на нотариалния си акт, но заличете всички данни в него освен вашите имена, ЕГН и адреса на имота. Това съветва Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни, след въпрос на “Труд” по сигнали на читатели.

От 23 май т. г. всички граждани, които сменят адреса си, са длъжни не само да покажат оригинален документ за собственост в служба ГРАО, но и да оставят копие от него, което ще се пази в продължение на 5 години в общината.

Законовата промяна предизвика вълна от недоволство сред гражданите, които се страхуват от имотни измами. Нещо повече – така общините ще съхраняват по две копия от нотариалните актове, тъй като документи за собственост се събират и от общинските данъчни служби заедно с декларациите за придобиване на имот. Това противоречи на принципа администрацията да иска от гражданина даден документ само веднъж.

“Заради недобросъвестни и користни хора страдат всички. За да спазите закона, давайте копия от нотариалните си актове, но със заличени данни”, съветва Венета Шопова, шефка на КЗЛД. Всичко освен информацията за собственика и адреса може да бъде задраскано или “забелено”, защото няма отношение към регистрацията.

Общинските служби по гражданска регистрация ще изискват и копия от договорите за наем, които предоставят хората, които живеят на квартира. Ще се пазят и нотариално заверените съгласия на собствениците в техните домове да се настанят близки или приятели.

Представянето на нотариален акт бе въведено през януари т.г. с Изборния кодекс, за да се избегне регистрирането на десетки избиратели на един адрес. Хората трябваше само да покажат акта за собственост. През май т.г. в Закона за гражданската регистрация бе добавено изискване да се оставя копие.

“Ще правим изненадващи проверки в общините как съхраняват документите”, закани се още Венета Шопова.

http://www.trud.bg

Заличете номера на акта, датата на издаване, предходните документи въз основа на които е издаден, нотариуса който го е издал, неговия номер и всякаква информация която касае идентифицирането на имота като скици и техните номера, данъчни оценки, удостоверения за наследници и данни за делби и завещания.

Ако ви откажат да приемат така подготвения документ, сигнализирайте ни на media.sobstvenik@gmail.com

бутон за социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2855

Създадено от на юни 3 2011. Част от Новини, Съвети. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Може да пропуснете до края и да оставите коментар. Пинг в момента не е позволен.

1 коментар за “Пазете си нотариалния акт, даже от общината”

  1. Mark

    Голяма глупост е да се заличават опознавателните номера. Нот. Акт е публична собственост, и всеки/дори недобросъвестния/ гражданин, може да получи копие от него в службата по вписване. Тези тук се опитват да се представя за някакви защитници, но май не разбират от закони….?? 🙂

Оставете коментар

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes