Реститут сви имот с измама

Владимир Кочев скрива от Темида, че е получил компенсаторки

Син на реститут трови живота на самотната 83-годишна Лозанка Петрова вече 13 г., макар да е получил обезщетение за жилището през 1998 г. Досега обаче документът, че Владимир Кочев е получил компенсаторни записи, е бил укриван. Затова на няколко пъти съдът присъжда имота от 35 кв. м на реститута, сочат документи, с които „Стандарт“ разполага.

Лозанка Петрова може и да спаси покрива над главата си. Обратът настъпва на 5 май 2011 г. Тогава Лозанка получава писмо от областната управа на София, че наследниците на Никола Кочев са получили обезщетение за имота с жилищни компенсаторни записи. Те са взети за апартамент от 140 кв. м на столичната улица „Дунав“ 10.

През 1960 г. жилището е разделено на две части. Лозанка Петрова получава 35 кв.м, а сем. Николови – останалата част от 104 кв.м. Към апартамента има и таванско помещение, за което Кочев също води дела. Собствениците обаче успяват да открият по-рано документа, че е обезщетен, и печелят делото. Независимо че съдията от Върховния касационен съд е един и същ при делата за тавана и апартамента, той не прави паралел и поради липсата на документа в делото на Лозанка Петрова отсъжда против нея.

В същото време, според юристите, Владимир Кочев въобще
не е имал право да поиска апартамента защото е изпуснал сроковете по чл. 7 от Закона за едрата градска собственост. Той е трябвало да направи това в едногодишен срок от 24 февруари 1993 г.

„Спасиха ме съседите. Те ми подсказаха как са спечелили делото, като са представили документ, че Кочев все пак е получил обезщетение“, казва Петрова. Тя живее сама в изключително маломерното жилище и не може да проумее как е възможно да излезе на улицата на 83 г.

Лозанка дълги години е секретар по международната дейност в Съюза на писателите. Синът й, който сега е на 54 г., й е опора, докато става на 20 г. Тогава момчето постъпва във военно училище и там полудява. След това дълги години ходи по психиатрични болници, а за последно е настанен в болницата в Карлуково.

Продължаващите 13 г. безсмислени дела изтощават възрастната жена. „Понякога имам чувството, че всичко е някаква паяжина, която ни души“, смята тя.
Съседите й сменят 3 пъти адвокатите си, понеже смятат, че са влезли в комбина с ищците. След първото решение по делото против Лозанка, й се обажда зам.-кметът на район „Оборище“, който със заплашително писмо, че ще я подведе под съдебна отговорност, й взема договора за покупка и след това го предоставя на Владимир Кочев. След това същият зам.-кмет купува за жълти стотинки апартамент в същия вход.

Много искам да вярвам в правосъдието че след този документ, че Кочев е обезщетен, нещата ще се обърнат и най-накрая съдът ще отсъди право“, казва Лозанка Петрова.

Впрочем, човекът, който мъчи Лозанка, не е случаен. Реститутът Владимир Кочев е главен секретар на 36-ото народно събрание по времето, когато е оглавявано от Александър Йорданов. Той е вербуван през 1963 г. от IV управление на ДС – техническото разузнаване, после се прехвърля във Второ управление на ДС (контраразузнаването) като агент Стефчо.

Кочев е заемал поста главен секретар на Народното събрание в периода март 1993 г. – януари 1995 г. Агентурното му досие е унищожено през ноември 1990 г.
Димитър Илиев

standartnews.com

споделяне в социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=3871

Създадено от на дек. 14 2011. Част от Закони, Новини, РестиТУТУция. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes