Селото на Васил Божков пустее!

“Ако тези земи са на богаташа Васил Божков, трябва да е бил луд, за да вземе такава пустош”, коментират един през друг членове от 6-те ромски семейства, които се самонастанили в изоставените къщи в с. Чамла.

Наоколо те секат дърва, наети от смолянска фирма. Вместо да правят палатки от найлон за подслон, се ширят в полуразрушените домове на местните. Много са впечатлени и разказват за дивите животни, които виждат наоколо.

“Вчера, там дето сякох ели, днес открих следи от мечка”, нарежда Стоян от Велинград. Миналата година негов колега дървосекач от Ракитово беше нападнат от разярена мечка и метнат на 8 м. 28-годишният Кезим Дриков си загуби говора за известно време, но се спаси, като се качи на дърво.

“Близо 100 коне, които са като диви, пасат основно из имотите на Божков. Правят обаче големи бели на стопанството ни”, казва кметицата на най-близкото населено място – Мугла, Сийка Радева.

Животните са пуснати на свобода от девински села оттатък планината.

“Направо са подивели, много са агресивни. Миналата година стъпкаха 2 овце, повече не се издържа с тази напаст”, казва Радева.

Тя е пуснала жалба в прокуратурата за конското нашествие.

Обширните ливади и склонове в бившето село се разследват от прокуратурата в Смолян. Причината следователи да хукнат към почти недостъпното място са искани пари от ЕС за субсидии с неверни документи.

Дружеството “Пропърти – ВБ” кандидатствало за субсидии по усвояване на средства по схема за единно плащане на площ и плащания за природни ограничения на земеделски стопани в планински райони, финансирани от фондове на ЕС.

Според информационните системи “Дакси” и “Апис” Васил Божков е 100% собственик на “Пропърти ВБ”, а управител е актьорът Любомир Гешев.

Артистът, който всъщност движеше множество сделки с бившите обитатели на Чамла, бе първият координатор на СДС в Смолян.

Разследването е установило, че Гешев е посочил в подаденото общо заявление за подпомагане за 2010 г. площи в землището на Чамла, които не са собственост и не се ползват на правно основание от дружеството, потвърдиха от прокуратурата в Смолян.

Причината е, че не за всички площи имало документи, с които дружеството да удостовери, че има право да ги ползва.

Подадени за субсидии са 400 дка, за които сега е назначена картографско-геодезична експертиза, която да уточни колко от тях са на дружеството на Божков.

При доказване на вина, за това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 г. и глоба от 2 до 10 хил. лв.

Разследваното дружество изкупи земите на хората от Чамла през 2006 и 2007 г.

Средната цена е била около 1000 лв. на декар, което си е доста за земя от 10-а категория, коментират брокери.

“Фамилията ми има пръснати общо към 150 дка в землището на Чамла, сега са изоставени, защото достъпът е много труден. Като наследници продадохме една част от тях на Божков”, казва смолянският художник Валери Паничаров.

Към момента на продажбата им статутът на тези земи е бил с временна общинска собственост, тъй като реалните им владетели са ги изоставили и се наложило да си ги връщат и оформят.

Според художника едва ли има умисъл с цел измама при подаването на документите за евросубсидии от собственика. Или ставало въпрос за неточности при снимането на земята, или малки препокривания с други стопани.

Дядото на Паничаров е бил първият заселник през 1910 г. в Чамла, понеже къщата му в съседна Мугла изгоряла. Последвали го и други. Така се заселили на над 1650 м надморска височина.

Имало е училище, електричество, черен път, дори телефони. Сега вече няма нищо. Дори мобилните телефони нямат обхват.

Жиците за ток и телефони са откраднати, дървените стълбове – срязани. Почти всички къщи вече са без покриви, тъй като керемидите или са демонтирани от собствениците, или отдавна са плячкосани. Частично оцелели сасамо сградите на ТКЗС и училището.

Достъпът до него е възможен само с кон, муле или висок джип, който задължително има задвижване 4 по 4.

През 2002 г. сградата на бившето училище е предоставена от община Смолян безвъзмездно за 10 г. за целите на проекта “Кралство Чамла”, който е дългосрочна инициатива на фондация “Дестинация България”, в сътрудничество с Центъра за изкуства “Сорос” – София, програма “Изкуство и култура” на “Отворено общество” и програма “Младеж” на Европейската комисия.

Идеята е Чамла да е екоселище, чиито жители трябва сами да се грижат за прехраната си. Планираше се те да гледат крави, кози и кокошки и да се придвижват с коне и мулета. В екоселището трябваше да идват млади творци от различни националности, чието предпочитание е да създават изкуство сред живата природа – художници, фотографи, артисти, музиканти.

Двама чужденци – първо французинът Оливие Люик от Париж, а на следващата година и испанецът Оскар Кореа от Гранада, изкараха по една зима успешно в изоставеното село, за да демонстрират психика и стоицизъм при живот без благата на цивилизацията.

От 2 г. насам нито български творци, нито чужди отшелници са стъпвали в Чамла. Училището, където сега се настанили ромите, е с изпочупени прозорци, на места липсва цялата дограма, а вратите са изпокъртени.

Селото просъществува 74 г. Според поставена плоча от художника Паничаров там са живеели 14 рода. Последният жителнапуснал през 1984 г. Въпреки това селото не е заличено от картата, от НСИ и ГРАО.

Според продавачите на земята Божков и управителят Гешев обявили, че ще правят в района вилно селище и ловно стопанство за богати хора, като целта била да се запази уникалната природа.

Във времето на сделките проектът за курорта “Перелик” беше много актуален, а земите са само на няколко километра от пистите, а и самото село се намира на по-голяма височина от сегашните писти в курорта Пампорово. Снегът в Чамла се задържа почти до май. От фирмата купувач твърдели, че дори ще направят асфалт до селото.

“Официално няма постъпило искане за строеж на каквото и да е”, казва Радева. Според управничката Мугла само щяла да спечели от хора като Васил Божков. В момента и то се обезлюдява тотално. Някога в училището е имало 400 деца, а сега е затворено и почти рухнало.

Валентин Хаджиев

http://www.24chasa.bg

бутон за социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2823

Създадено от на юни 1 2011. Част от Еврофондове, ИМОТИ, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes