Ще има таван на субсидиите и 30% зелен компонент в новата ОСП за България

Таван на директните плащания в новата ОСП, 30% зелен компонент, както и 15% за обвързано производство – това са главните решения, които взе Комисията по земеделие (AGRI) в Европейския Парламент.

Това стана ясно от думите на евродепутата от ЕНП Мария Габриел, пише fermer.bg.
„По отношение на директните плащания предложението на ЕК беше всички страни, ситуиращи се под 90% от средното европейско ниво да имат увеличение с 30%. Това, което сега приехме, е в страните, които са под 70% от средното европейско ниво на субсидиите, недостигът да се намали с 30%, страните между 70 и 80% – с 25%, в която категория попада България, и над 80% намалението на недостига да е с 10%“, посочи евродепутатът.
От думите й стана ясно още, че за първи път ще има възможност за субсидиране, обвързано с производството. Тук влизат чувствителните за България сектори тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство, овощарство. По нейна поправка, която предложи да се заличи списъкът с допустимите култури за подпомагане, е била приета.

Това ще позволи да има субсидиране и на тютюнопроизводството. „По предложение на ЕК можеха да бъдат използвани за обвързано плащане 5% от националния годишен таван, а гласувахме този процент да бъде 15%. Това ни дава много възможности за субсидирането на сектори, които държавата-членка преценява, че са чувствителни и в тях има икономическа, социална или екологична значимост, която позволява такъв тип субсидиране. Също така ЕК предлагаше възможност за прехвърляне на 10% от първи към втори стълб и 5% от втори към първи. Ние успяхме да се преборим и беше приета нашата поправка – 10% от втори към първи стълб и 15% от първи към втори“, посочи Габриел.
Тя заяви, че на вчерашното заседание е приет таванът на плащанията. Над 300 000 евро няма да имат право на европейско субсидиране. Таванът няма да важи за кооперативите.

По отношение на зелените плащания Габриел посочи, че ще има 30% обвързване на директните плащания с т.нар озеленяване. „Тук влизат три критерии: диверсификация на културите, поддържане на пасища и постоянни места за паша и екологични приоритетни области. Това което успяхме да извоюваме по отношение на диверсификацията на културите е за малките земеделци между 10 и 30 хка да бъдат две културите, като нито една не е повече от 80%.

За над 30 хка културите са 3, като основната култура е не повече от 75%, а другите две – не повече от 95% от обработваемата земя. Другият критерий, който е важен, е предложението 7% от земята да бъде за екологични приоритетни области (угар, особености на ландшафта, плетове, храсти). Тук предложението на ЕНП, което приехме, беше този процент да бъде намален на 3% и през 2017 г., когато има ревизия и се прецени, че този нов критерий работи добре и не затруднява земеделските производители, да се премине към 5% и по-късно към 7%. Тук е много важно да споменем, защото във вашия сайт беше публикуван апелът на биопроизводителиет, че биоземеделието автоматично попада в „позеленяването“ и това е много силен сигнал за тях.

Беше приета и компромисна поправка, която предлага Схемата за единно подпомагане на площ (СЕПП) да продължи временно до 31 декември 2020 г.“, уточни Габриел.

Земеделската комисия е взела решение и за националните доплащания. България ще получи пълния си пакет национални доплащания през 2016 година, а не през 2014 г., за каквото са се борили от ЕНП.
Мария Габриел уточни, че всяка държава-членка ще решава сама що е то активен и малък фермер. По думите и стана ясно, че малките фермери ще имат възможност за еднократно годишно плащане от 1500 евро.

сподели бутон

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4555

Създадено от на ян. 24 2013. Част от Закони, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes