В Копривщица ще поставят Балкански рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава“

Балкански рекорд за "Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава"По време на Националното гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“ Копривщица 2014, на 7 септември, на изгрев слънце, ще започне опита за поставяне на Балкански рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров приготвена в една тава“
Ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и ще тежи 1500 кг. Цялото количество ще бъде приготвено на жив огън от букови дърва в Най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена до сега „Юнашката тава“.
Тавата е произведена от пловдивската фирма ТМ ИНОКС от специална стомана и тежи 270 кг. с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг. сладко или лютеница. Задно с нея, бяха направени и две по малки тави. Нарекохме ги Сладуна и Благуна. За да помагат когато разказваме приказката за старите гозби и Бабината лютеница.

Няма да пържим, няма да слагаме захар. За да изпълним условията които сами си поставяме. Да приготвяме само „Исторична и здравословна храна“.

Балканския рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров приготвена в една тава“ се осъществява по програма „Балканска книга на рекордите“ на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ До момента има поставени 8 Балкански рекорда, свързани с традициите и историята.

Болярка АДЗа първи път, съорганизатор на рекорда е Болярка АД. По примера на компанията Гинес, произвеждажа бира и организираща Световните Гинес рекорди, Болярка АД подпомага организацията на Балканските рекорди.

Носител на Балканския рекорд ще е Болярка АД. Официален сертификат на представител на компанията, ще бъде връчен на място, на 7 септември в 10.30 ч.

Всеки желаещ, ще може да си закупи от Рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване, Рекордьорската лютеница ще се разпространява под марката „Златна Българска Гайда“ На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване „Златна Българска Гайда“
10 процента от приходите от Балканския рекорд ще внесем по сметка на Благотворителната кампания „Децата и традициите“ на Фондацията

Председател на УС на Фондация „НТСКИН България“
Ангел Ангелов

бутони към социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4962

Създадено от на сеп. 2 2014. Част от Баба Цонка, Етно пикник, История, Копривщица, Народна кухня, Новини, Събития. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes