В Копривщица ще поставят Втори Балкански рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава“

Втори балкански рекордПо време на Третото Националното гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“ Копривщица 2015, на 6 септември, на изгрев слънце, ще започне опита за подобряване на  Балкански рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров приготвена в една тава“
Ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и ще тежи 1600 кг. като стария рекорд е 1500кг. Цялото количество ще бъде приготвено на жив огън от букови дърва в Най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена до сега „Юнашката тава“.
Тавата е произведена от пловдивската фирма ТМ ИНОКС от специална стомана и тежи 270 кг. с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг. сладко или лютеница. Задно с нея, бяха направени и две по малки тави. Нарекохме ги Сладуна и Благуна. За да помагат когато разказваме приказката за старите гозби и Бабината лютеница.

Няма да пържим, няма да слагаме захар. За да изпълним условията които сами си поставяме. Да приготвяме само „Исторична и здравословна храна“.

Балканския рекорд за „Най-голямата лютеница на Балканския полуостров приготвена в една тава“ се осъществява по програма „Балканска книга на рекордите“ на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ До момента има поставени 11 Балкански рекорда, свързани с традициите и историята.

Всеки желаещ, ще може да си закупи от Рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване, Рекордьорската лютеница ще се разпространява под марката „Златна Българска Гайда“ На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване „Златна Българска Гайда“
10 процента от приходите от Балканския рекорд ще внесем по сметка на Благотворителната кампания „Децата и традициите“ на Фондацията.

ВНИМАНИЕ
За нощувки в град Копривщица, се обръщайте към госпожа Цонка Душкова 0888 55 88 47. Това е най-дълго работилия в сферата на туризма човек в Европа.

Председател на УС на Фондация „НТСКИН България“
Ангел Ангелов

бутон за социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=5179

Създадено от на авг. 27 2015. Част от Академия кулинарен историк, Баба Цонка, История, Копривщица, Копривщица 2015, Кулинарен историк, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes