Влагат в тухли вместо в банки

С 30% са скочили сделките с имоти през януари

Българите започнаха отново да влагат парите си в тухлени и панелни жилища, вместо да ги държат на депозит в банките. Все по-малко са хората, които купуват имоти с цел спекулация.

Най-често жилища се взимат като дълготрайна инвестиция, която пази парите от инфлацията. Това е една от тенденциите на пазара на недвижими имоти през 2011 г., която отбелязаха от „Адрес Недвижими имоти“. Друга тенденция е, че се увеличават хората, които залагат на лева, когато продават или дават под наем апартамент или къща.

Около 30-40% от наемите вече се обявяват и взимат в левове, същото се случва и при 3-4% от продажбите на имоти, каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър на „Адрес“. Тенденцията все повече сделки да са в левове започва да се задълбочава в последните 3-4 месеца на 2011 г. и вероятно ще продължи и през 2012 г., допълни той. Хората влагат в жилища спестяванията си, като най-често става дума за суми около 30-40 хил. евро, каза изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти“ Георги Павлов.

Именно цената е водещият критерий при избора на дом, заяви Павлов. Продължава тенденцията младите хора да купуват повече жилища. Над 60% от купувачите са до 45 г. Продавачите пък обикновено са над тази възраст и се разделят с имота си най-често заради спешна нужда от пари. Всеки десети продавач се разделя с жилището си, защото не може да плаща ипотеката, сочат данните на компанията.

През 2011 г. цените на имотите са паднали средно със 7%. А през януари 2012 г. търсенето на жилища е скочило рекордно с 30% спрямо същия месец на миналата година.

Юлияна Узаничева
standartnews.com

социални бутони

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=3979

Създадено от на ян. 17 2012. Част от Данъци 2012, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes