Юнашки тиган и огромна Юнашка питка на събор в Сопот

На 09.02.2013г. (събота) в местността „Манастирска поляна“ в гр. Сопот  се провежда за девети път, старопланински събор „СОПОТ – 2013“ с девиз „Да стоплим сърцата с вино и любов“.

Рано сутринта, на изгрев слънце, екипа на Най-големият български тиган,  започва приготвянето на огромен „Старопланински кебап по Сопотски“ на жив огън. Готвачите на Академия „Кулинарен историк“ заедно с  ученици-готвачи от ПГ „Ген. В. Заимов „гр. Сопот,  ще  готвят на живо. На три специално изработени маси от плътна дървесина, младите готвачи ще се преборят с огромното количество зеленчуци демонстрирайки, традиционни  технологии за приготвяне на храна. Рецептата по която се готви, включва една каруца зеленчуци и месо като за юнаци . Преди да започнем безплатната дегустация на готовото ястие, ще има конкурс за най-бързо изяждане на Сладка баница „Сопотска любов“ Победителят получава  Юнашки шиш и книгата „Копривщица в сърцето“ автобиография на Вельо Дебелянов, издание на фондация „НТСКИН България“

 Дегустацията на кулинарната изненада започва в 12.00ч.

Единадесетте млади готвачи, които са ученици от ПГ „Ген. В. Заимов „гр. Сопот, ще са първите получили сертификат за „Млад Кулинарен историк“. Юнашката питка  е с диаметър 2.5 м. слепена от хиляди малки топчици. Питката е приготвена от Хлебозавод гр. Сопот.

Юнашкият тиган е създаден от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ в програмата на Академия „Кулинарен историк“. Изработен е от 78 кг. специална медицинска стомана, с диаметър 150 см. и дълбочина 20см. Представлява възстановка на традиционен съд от 18 век. Има възможност за приготвяне на 2800 порции на веднъж.  До днешен ден в „Юнашкият тиган“ са приготвени над 11 000 порции стари гозби. Гостувал е на събори и празници в гр.Копривщица, гр. Трън, гр. Разград, и събора на народната носия в гр. Жеравна. Последното кулинарно представление беше в гр. Благоевград, където приготвихме 1200 порции традиционен кебап на -10 градуса и обилен снеговалеж. Предстоят гостувания в още много огнища на българския дух, в старите и новите граници на България.

Ангел Ангелов

Председател на УС на

Фондация „Национален тръст за съхранение

на културно историческото наследство България“

За контакти: 0885632035

national.trust.bg@gmail.com

бутон за социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4572

Създадено от на февр. 6 2013. Част от Етно пикник, Закони, История, Народна кухня, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes