Ако искате да се върнете 100 години назад във времето ЖЕРАВНА е вашето място 23-25 август 2013 г.

Списание СобственикФондация “Българе”, съвместно с общ. Котел, кметство Жеравна и „Бона фиде”, отново обединихме усилия, за да могат десетки хиляди хора, от всички краища на България и чужбина,  да станат част от един уникален, елитарен фестивал, който може да се сравни само с машина на времето – Фестивалът на фолклорната носия – Жеравна.

На 23. 24. 25 август планинското село отново ще бъде огласено от песните и танците на хиляди в местността Добромерица, които ще се веселят така както е било преди 100-150 години – по всички традиции на техните прадеди, облечени с народни носии. Всеки ще бъде пременен в старинно облекло, изразяващо неговия произход, нрав, занаят и т.н.
Невероятно разнообразие от музика, песни,  танци и занаяти, древни обичаи, нестинарски игри и пехливански борби, изобилие от руйно вино и студена ракия, стари мезета и чевермета, вкусни гозби и горещи погачи, които ще Ви върнат 100 години назад във времето.
Юнашки тиган в Жеравна Гозби, по традиционна българска рецепта,  ще къкрят и на най-големия „Юнашки тиган”  в България, който е кандидат и за рекордите на Гинес.
И тази година организаторите са подготвили много изненади!
Гост ансамбъл на откриването на фестивала ще бъде Странджанският ансамбъл. В събота Жеравна ще бъде и пресечна точка на различни култури с концерт на ансамбли от различни държави, включително екзотичната Индонезия.
Най-важното условие,  за да станете част от тази машина на времето, е освен да облечете фолклорна носия, и да сте готови на някои лишения – като хранене с дървени вилици и лъжици,  стоене на  черги, рогозки и козяци, без телефони, интернет и компютри. Всякакви съвременни уреди и пособия, като модерни часовници, дамски чанти, сънчеви очила и запалки са забранени,  но те със сигурност няма да ви липсват,  защото всички тези ограничения ще ви осигурят едно неповторимо, автентично изживяване, за което ще разказвате чак до следващата година.
Организаторите предупреждават, че и тази година мерките за спазване на реда ще бъдат драстични и всеки нарушител ще бъде извеждан, без предупреждение от територията на фестивала.
http://www.bourgas.org

share button

Кратък URL: https://www.sobstvenik.com/?p=4800

Създадено от на юли 30 2013. Част от Етно пикник, Копривщица, Народна кухня, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes