Наистина ли забравихме ИВАН ВАЗОВ?

Уважаеми съотечественици,

На 27 юни се навършиха 160 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Гледах всички телевизионни програми, прерових всичко в Интернет – електронните издания на вестниците, различните сайтове, форуми и т.н. Не открих нито един ред за юбилея на Вазов. Авторът на “Епопея на забравените” е забравен от българите? Срамувам се, че съм българин, макар че вината не е моя. Още преди години една министърка на образованието и науката се изрепчи, че стихотворението на Вазов “Аз съм българче” няма място в  учебниците на децата, защото то звучало и щяло да попречи на пътя на България към Европа!?

И стигнахме апогея… Българският език “езикът свещен на нашите деди” е заменен с булевардния език на жълтите вестници, пълният член пречел и отежнявал езика и учениците не го искали в българската граматика!?

Иначе новините си вървят: циганите започвали полов живот на 10 години, на 12 години момичетата-майки имали вече по две-три рожби, в БСП се изпокарали чия кандидатура да издигнат за кмет на София в изборите през 2011 г., като че ли не разбраха че с това партийно ръководство ще бъдат забравени така, както забравихме Вазов,  надълго и широко ни разказват за бездомните кучета и т.н и т.н.

Българо-турските ефирни и кабели телевизии ни тъпчат главите с необходимостта при всеки случай да си казваме “да ти е сладко”. Сапунки, сапунки… В България доколкото зная има един казионен Съюз на писателите и два други – един на Независимите и един на Свободните писатели и те си мълчат, зер кой е този Вазов?

На 27 юни в село Катунец честваха 160 годишнината на Вазов и на 28 юни една жена ме попита “Г-н председател на Читалищното настоятелство, абе да не би да сме сбъркали нещо, я датата на раждането на Вазов или има някаква забрана да се говори за народния писател? Та ние в нашето забравено от властта и от Бога село, сме най-големите почитатели на Вазов. Тука има нещо гнило.”

Да, наистина е прогнила българската духовност, ликвидирана е ценностната ни система. Ние наистина ли сме държава без държавност? -. Страна на хайдуци, на платени убийци, Меката на мафията, обетованата земя на беззаконието, в която хората наметнати с черни тоги слугуват на престъпниците.

Още преживе Вазов беше написал в “Моите песни”: “И аз на своя ред ще си замина/ треви и мен на гроба ще растат/ един ще жали, друг ще ме проклина/ но мойте песни все ще се четат”. Сгрешил си дядо Вазов – ние просто те забравихме… В борбата за оцеляване бедните си броят стотинки всяка вечер, преди да легнат да спят. Богатите пък кроят планове как да станат още по-богати,  бабаитите – кого да ограбят и така до края на съществуването на България и превръщането  и в географско понятие.

Скъпи съотечественици, нима ще допуснем това?

Петър Мотков

share button

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=1102

Създадено от на ное. 26 2010. Част от Новини, Отворени очи. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes