Какво е това спържа ?

shopska-sprzhaСпържата е спомен. Споменът от детството, когато в някоя студена сутрин на двора комшията и дядо ви са заклали прасето за зимата. Въртяли са го над запалена слама и са започнали да го разфасоват. Сръбнали са по една греяна ракия и са подредили мръффките по видове и начини на обработка.

На една страна са сложили бъбреците, кървавото месце, тънките черва, част от черния дроб, белият дроб и шареното месо от коремната тлъстина. Всичко са нарязали на дребно, баба ти е цепнала бъбреците, накиснала ги е в оцет а чревцата е обърнала и дълго ги е плакнала на чешмата в двора. Всичкото това се слага в казан от някоя леля разбирачка и започва да се подгрява на огъня от вършини за компот.

След 3-4 часа му се слагат две три шепи праз лук и десетина сушени люти чушки натрошени на дребно. Сипва се в буркани и се реди в мазето. На по височко, че и децата да не стигат. В студените вечери около потната кана с вино ще се дочуе „Жена, донеси от спържата да не хабим виното“. Та това е спържа.

Ангел Ангелов

На 14 януари ще правим отново шопска спържа. Първата серия не стигна за всички които поискаха да си спомнят старите вкусове на Селската храна. Ще направим и Юнашки пастет, че такава вкусотия си трябва за студените дни. В Юнашкия тиган на България ще забъркаме достатъчно, но ако искате да не пропуснете, моля направете предварителни заявки. всички които са заявили и не са получили спържа, ще получат поръчаното и един буркан бонус за забавянето на доставката.
Около Юнашкия тиган отново ще има вино в буркан, кюфтаци и разни диетоопасни нещица.

Събитието във Фейсбук

https://www.facebook.com/events/1079584598817508/

бутон за споделяне

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=5310

Профилна снимка на admin Създадено от на ян. 5 2017. Част от Академия кулинарен историк, ЕкоФест Парк "Кулата", Етно пикник, История, Кулинарен историк, Народна кухня, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes