Сръбска принцеса и жена на султана помага за пренасянето на мощите на свети Иван Рилски преди 550 години

Събитието през 1469 г. е чудото, което поставя началото на първото пробуждане на духовността, на надеждата, на вярата на поробения български народ

550-годишнината от пренасянето на мощите на свети Иван Рилски от Търновград до Рилската света обител събра на научна конференция университетски преподаватели, духовници и изследователи, съобщава БНР.

Два са писмените разкази за внушителната процесия за пренасянето на мощите на всебългарския покровител, които и до днес се пазят в основания от него манастир. По-известният от тях е Рилската повест на големия книжовник и просветител Владислав Граматик. Според проф. Вася Велинова обаче е имало писмен първообраз, написан от самите монаси.

„Целият 15-и век като че ли преминава под спомена за загиналото българско царство. Затова монасите решават, че трябва да приберат и най-ценното – Святите мощи на Йоан Рилски, които в Търново вече не са в безопасност“, определи важността на това събитие тя.

През 1469 г. с помощта на сръбската принцеса и жена на султана Мария Бранкович монасите получават ферман и организират процесия за връщането на мощите в Рилския манастир, където те се пазят и до днес.

Събитието от преди 550 години е чудото, което поставя началото на първото пробуждане на духовността, на надеждата, на вярата, казва игуменът на Рилската света обител епископ Евлогий. „Защото знаем, че не се е допускало такива шествия грандиозни да се извършват в тези мрачни и трудни години“, добавя той.

Автор: Десант

spodelime.com

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=5444

Създадено от на юни 18 2019. Част от ЛЮБОПИТНО. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes