Програма „Златна Българска Гайда“ Копривщица 2017

Деца ще месят хляб

На 02 и 03 септември, в рамките на Пето Гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“ в ЕкоФест Парк „Кулата“ ще се съберат деца, баби и родители в опит да поставят нов Балкански рекорд за „Най-много деца месещи безквасен хляб в България“  В продължение на 24 часа на кръгли часове, всички ще месят безквасен хляб по стара българска традиция. На специално изработени маси на всеки кръгъл час до 300 участника ще започват общностно месене на безквасни питки. На специално изработени 35 ниски кръгли маси „Паралии“ ще се възстанови ритуалът за изработка на селски хляб.

В Двора на Традициите, ще се проведе Трети национален конкурс „Народен готвач на България“

Представители на Банатските българи от село Асеново, Община Никопол ще приготвят специфични местни банатски рецепти.

Кулинарният отбор на село Антимово ще приготви на живо Влашка саламура, дунавска риба на тенекия и три вида качамак.

Кулинарния експерт на северозапада Цветан Дочев /Дедо Скръц/ ще приготвя Врачанска ютика и зеленчукови селски разядки. Ще представи и новата си книга за храната и зевзеците на Северозапада.

Екип от исторически възстановчици ще представи римска кухня и напитки.

Баба Цонка от Копривщица ще приготви Юнашка лютеница в Чорбаджийския казан. Малките моми и юнаци ще се надяждат с гореща лютеница и топли хлебчета.

Ангел Ангелов, ръководител на Академия „Кулинарен историк“ ще представи неолитна кухня с овнешко, лимец, черна ряпа и билки.

Всички заедно ще приготвят Гайдарски кебап за 1500 човека с обезкостена свинска плешка, гъби, лук и зеленчуци в Най-големия български тиган „Юнашкия тиган“

На Юнашките скари ще се приготвят непознати специалитети от месо и зеленчуци.

На сцената на „Златна Българска Гайда“ ще се надсвирват представители на Джура и Каба гайди. На една сцена ще засвирят всички видове гайди. Няма ограничение за възраст на участниците и вида на гайдите. По традиция ще гостуват представители на Западните покрайнини с гайдари, певци и тамбурджии.

Занаятчии и майстори на народни занаяти ще демонстрират уменията си.

Привечер на първия ден на надсвирването ще започне концерт на народната певица Гуна Иванова.

Програмата ще продължи с концерт на Антимовската духова музика и Голямото Юнашко хоро

Денят ще завърши с възстановка на нестинарско шествие, игра в огъня и Нестинарско хоро.

Втория ден на надсвирването ще продължи с концерт на победителите гайдари, месене на безквасен хляб за Балканския рекорд и надяждане с Юнашка лютеница за малките моми и юнаци.

На обяд ще започне игра, в която участниците ще търсят съкровището на „Тракийско светилище Кулата“ по карта със знаци и нишани из цялата местност.

Организатор на събитието е Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България “ и „Музей на хляба и традиционните храни“ Копривщица.

За контакти и записване за участие 0885 63 20 35 Ангел Ангелов

info.angelov@gmail.com

share button

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=5400

Създадено от на юли 26 2017. Част от Академия кулинарен историк, Дедо Скръц, ЕкоФест Парк "Кулата", История, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes