ДНСК е упълномощена да ви „разруши“ ІІІ

Последен акорд за бай Стоил край язовир „Искър“

Понеделник 13 декември 2010 г., 10 часа – повече от четири години, след като ДНСК е съставила актове за премахването на 121 незаконни постройки започва премахването на първите.

Те не са палати, разположени на брега на язовира, където строителството е забранено по всички закони. Това са къщички до 30 кв.м, строени с подръчни материали, както беше разрешено за т.нар. нуждаещи се при социализма. Намират се и доста по-далече от охраняемата вододайна зона на язовира, където по закон е забранено всякакво строителство. Няма протестиращи и живи вериги, както беше в Несебър и бургаския квартал „Ченгене скеле“. Акцията протича тихо и спокойно. МВР е изпратило два джипа с по четирима полицаи, някои от тях бяха облечени с бронежилетки.

Първи паднаха бедняците

На багера бяха нужни само 20 минути, за да събори бунгалото от 27 кв. м на Стоилови.
Фотограф: Георги Кожухаров

Дневник

Първа в списъка на ДНСК е къщичката на 69-годишния бай Стоил. Той е дошъл на мястото заедно със съпругата си Елена с относително запазената им кола „Рено Шамад“. Семейство Стоилови разказват, че са взели мястото през 80-те години на миналия век по тогавашния параграф, известен по времето на социализма като „за самозадоволяване на личните нужди“. Той е давал право на хората да вземат парцели от 600 кв.м край града, където да отглеждат плодове и зеленчуци за лична консумация, както и да си построят бунгало до 30 кв.м с подръчни материали. Бай Стоил, който е бил дълги години шофьор, вдига къщата в началото на 90-те години. „Направихме го за 6 часа и ни излезе 1200 лева“, разказва Стоил. Днес от нея вадеше старата си покъщнина – телевизор „Юност“, радио „Акорд 102“, печка за дърва и въглища „Терма 2, Тутракан“ и т.н. Те останаха на голата поляна под падащия сняг. Събарянето на бараката с багера Libher, модел Litronic 316, който беше поне два пъти по-висок от нея отне двайсетина минути. Ще струва на бай Стоил поне 500 лв. по грубите изчисления на представителя на ДНСК на мястото.

„Знам, незаконно е, нямам строителен билет, но комшията до мен се уреди, не го закачат, защото зет му работи в Столичната община“, обяснява бай Стоил. За него всичко на този свят става с връзки, а за финал тегли по една дълга на премиер, министър и т.н. по веригата, които липсват от мястото на събитието. Според Стоилов нямало достатъчно разгласа, че ще му събарят бунгалото. Разбрал случайно, след като дъщеря му се ровила в интернет. Не е вярно, лично министър Плевнелиев обяви, че предстои събарянето на незаконните постройки около язовир „Искър“, отговаря ми служител на ДНСК.

Втори в списъка са бунгалото и телената ограда на Лъчезар Спасов. Самият той не присъства и всичко става бързо с модерната техника. Допускам, че човекът може би не знае. „Как да не знае, много добре знае“, казва представител на ДНСК и показва списък с негови жалби срещу събарянето и молби за узаконяване. Равносметката от днес е 3 бунгала и три огради. До 13 януари общо около двайсетина постройки трябва да бъдат съборени от фирма „Балкански“, която е избрана на търг от ДНСК. С темповете, които върви, може би всичко ще приключи и по-рано.

Без изненада – палатите узаконени

„Най-голямата постройка, която ще събаряме, е луксозна къща на брега на язовира с висока подпорна стена и кей за лодки и яхти. Като строител сърцето ме боли, майсторски е направена, хубава, голяма, но трябва да я съборя“, обяснява служител от фирма „Балкански“, който е правил оглед на обектите. „А сега да видим как ще я съборите, когато я съборите, елате да ми кажете“, репликира спонтанно представител на община Панчарево, който не пожела да се представи. След кратък разговор за изясняване на ситуацията се оказва, че въпросната къща на брега на язовир „Искър“ е на Велизар Величков. Тя е обявена на незаконна от ДНСК на 17 ноември 2010 г., показва справка в сайта на ДНСК. Собственикът й има право да я обжалва в 7-дневен срок пред административния съд. Наказателното постановление не е обжалвано в съда, показа проверка на „Дневник“. Така кой спасява луксозната къща от бутане, която е в санитарно-охранителната зона на язовира, засега остава загадка. Къщата с пристанището фигурира в списъка на строителите, но се оказва, че преди дни е изчезнала от този, с който разполага район Панчарево. Собственикът Величков не беше открит за коментар, както и директорът на ДНСК Милка Гечева.

Други луксозни къщи в първата серия от заповеди за премахване няма. В санитарно-охранителната зона на язовира, т.нар. зона А, където строителството е забранено още с указ от 1973 г., има около десетина къщи, като осем са узаконени от район Панчарево, които ние оспорваме в съда, казаха от Столичната община.

Троен спад на незаконните обекти

За четири години незаконно изградените обекти около язовир „Искър“ са намалели тройно, ако се съди от официалните списъци на ДНСК. От 121 постройки през 2006 г. днес са останали около 40. През 2006 г. ДНСК направи проверка след сигнал от концесионера „Софийска вода“, че не може да загради санитарно-охранителната зона на язовира заради частни имоти. В разпространения тогава доклад се казваше, че 121 обекта са незаконно построени, а около 40 къщи са без строителни книжа. Днес са издадени 40 заповеди за премахване на незаконни строежи. От тях 12 се оспорват в съда, а от останалите 28 седем доброволно са премахнали обектите си, каза инж. Стоян Благоев от ДНСК, който беше на мястото на обекта.

Прави се и повторна „нова, цялостно и обстойна проверка на извършеното строителство във всички поземлени имоти и прилежащи територии на язовир „Искър“, става ясно от вчерашно съобщение на ДНСК. Повторната проверка е във връзка със заповедите на министъра на околната среда и на регионалното развитие за проверка на 50 язовира за незаконно строителство. До вчера са били проверени 268 имота, като за 45 са съставени актове, които са първата стъпка за започване на процедура по премахване, е посочено в съобщението. За един строеж е започната процедура за спирането му, а за другите три имота се иска забрана за ползването им, се казва в съобщението на ДНСК.

Десетки „перли“ в чашката на язовир „Искър“, сред тях вили на кабинета и на Руското посолство

Между 20 и 80 къщи са построени в чашката на язовира (под кота 815), където строителството е забранено, според различни източници. По данни на район Панчарево те са около двайсетина, а по данни на направление „Архитектура и градоустройство“ са около 80. Част от тях вече са узаконени, за други тече процедура по узаконяване. Нито една не е предвидена за събаряне. Как е станало това трябва да се питат отговорните институции – съдът и Столичната община, каза представител на ДНСК. Нито един обект не сме узаконили, каза главният архитект на София Петър Диков и обеща подробности в сряда на пресконференция.

Сграда на руското посолство и почивна станция на Министерския съвет също са в чашката на язовир „Искър“. За вилата на руското посолство, която има голям двор с борове, ДНСК не поискала събаряне, а е направено запитване чрез външно министерство, за да се изясни статутът на имота и как ще се процедира. За почивната станция на правителството също няма заповед за събаряне. Местни хора разказаха, че представителите на Министерския съвет на базата дори не пуснали концесионера „Софийска вода“ да огради вододайната зона, защото глиганите, които отстрелвали, нямало откъде да пият вода. Акциите по събарянето на незаконните постройки тръгна именно от възмущението на премиера Бойко Борисов, че ръководни кадри са строили в чашката на язовир „Ивайловград“, без да имат право.

Как ще се процедира с тези имоти засега е пълна загадка. Причината е, че част от тях са върнати от поземлените комисии незаконно на собствениците и според Столичната община трябва да се вземе генерално решение от страна на правителството. Представител на район Панчарево обясни, че понеже една част от обектите в чашката на язовира са строени по времето на социализма най-вероятно имат т.нар. документи за търпимост на постройките, което ги прави законни и ги защитава от бутане. До редакционното приключване на броя от ДНСК не отговориха на въпросите на „Дневник“ защо няма да се събарят тези постройки и как е станало узаконяването им.

Колко ще струва и кой ще плати за бутането

Никой не е изчислявал колко ще струва на държавата, т.е. на данъкоплатците, събарянето на незаконните постройки. Досега официални данни не са изнесени за акциите по събарянето на рибарското селище в устието на река Ропотамо, къщите в рибарския квартал на Бургас „Ченгене скеле“, както и за незаконните постройки в Несебър. Премиерът Бойко Борисов, а след него и министър Плевнелиев обещаха да съборят всичко незаконно, а пари за това ще се намерят. По закон първо държавата плаща, а после си търси парите от собствениците на съборените сгради. Досега не е съобщавано някой от тях да е платил. Днес държавен служител на акцията на язовир „Искър“ само констатира: пари за бутане има, но за 13-ата заплата, за добавка за пенсии, за лекарства, за нещо градивно няма.

Лили Границка

http://www.dnevnik.bg

бутон за сайт

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=1322

Създадено от на дек. 13 2010. Част от Закони, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes