Анализ на пазара на недвижими имоти за 3-тото тримесечие на 2010 година:

Стабилизация

I. ОБЩИ ПАЗАРНИ ТЕНДЕНЦИИ
Два месеца преди изтичането на 2010 г. можем да обобщим, че тази година се очертава да бъде нулева година за пазара на имоти в България от гледна точка на това, че няма съществена промяна нито в обема на сделките, нито в цените на продадените и оферираните имоти спрямо 2009 г.
Разбира се, тази година никак не е без значение за пазара – постигането на баланс и стабилност е важен момент, особено след годините на бум, последвани от драстичен спад на цените на имотите през 2009 г. От тази гледна точка 2010 г. даде глътка въздух на всички играчи на пазара, които имаха време да се нагласят спрямо новите пазарни реалности, да размислят, да взимат решения и да разработват стратегии за действие.
След противоречивите сигнали, които имотният пазар даде през второто тримесечие на годината, обемите от сделки се върнаха до нивата, на които бяха балансирали след средата на 2009 г. Обемите от сделки обаче не успяха да се върнат до нивата от март и април, които по данни на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС бяха рекордни за периода от началото на кризата.
В различните пазарни сегменти се забелязват различни тенденции – от задържане и ръст на цените и обемите от сделки до спад. Все още няма убедителни и ясно изразени тенденции за започващо възстановяване, което още веднъж показва, че излизането на пазара от кризата най-вероятно ще бъде продължителен процес.
Основните тенденции за третото тримесечие на 2010 г. могат да бъдат обобщени по следния начин:
• Увеличение на продажбите в София спрямо лятото на 2009 г. Цените на база реализирани сделки са на средни нива от 840 евро на кв.м. Спадът на цените спрямо 2-рото тримесечие на 2010 г. е 3.5%
• Активизация на продажбите в областните градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. От началото на кризата тези пазари бяха стагнирали, а продажби се реализираха основно в София.
• Увеличение на продажбите на морски ваканционни имоти с 20% спрямо продажбите от лято 2009 г. Няма промяна в ценовите нива и предпочитанията на купувачите спрямо миналата година и предните периоди на тази година.
• При селските имоти има спад с 13% на реализираните сделки от месец юли насам спрямо същия период на 2009 г. Цените на селските имоти са спаднали с 20% спрямо второто тримесечие на годината, когато бяха отбелязали ръст.
II. ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПАЗАРА НА ИМОТИ В ОТДЕЛНИТЕ ПАЗАРНИ СЕГМЕНТИ
1. Градски имоти
1.1. Продажби на жилищни имоти в гр. София
Средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на 2010 г. е 840 евро на кв.м. – с 30 евро на кв.м. по-ниска цена от средната за 2-рото тримесечие на годината. Това показва, че спадът в цените на апартаментите в София е намалял и на база реално сключени сделки за третото тримесечие спрямо второто тримесечие е 3.5%. Т.е. през последните месеци има минимална промяна в цените на апартаментите в София.
Спрямо третото тримесечие на 2009 г. спадът е с 11% (ср. цена за 3-то тримесечие на 2009 г. – 945 евро). Спадът в цените, който измерихме за второто спрямо първото тримесечие, беше 16%.
Най-ниска средна цена на продадените апартаменти в София беше измерена от нашата компания през месец 8.2010 г – 740 евро на кв.м., когато търсенето беше съсредоточено основно към по-евтини имоти. През месец септември се оживи търсенето и на луксозни апартаменти в София, което допринесе за увеличение на средната цена на продадените в столицата апартаменти до 997 евро на кв.м.
По-голям спад от този измерен на кв.м. имаме при средната обща цена на закупените за периода апартаменти в София. Средната цена на продадените апартаменти за третото тримесечие е 70 750 евро, което е с 18% по-ниска средна цена от тази през второто тримесечие на 2010 г. (тогава ср. цена беше 86 000 евро).
До сделки все още в много от случаите се стига след договаряне на намаление в цената – тези намаления са в рамките на 5-10%.
Обемът на продажбите в София през 3-тото тримесечие се увеличава с 10% спрямо 2-рото тримесечие на 2010 г. През лятото на 2010 г. пазарът беше по-активен от традиционното лятно затишие, което сме наблюдавали през предходни години.
1.2. Наеми на жилищни имоти в гр. София
Средната наемна цена на апартамент в София за второто тримесечие на годината е 520 евро. Има повишение на наемните нива спрямо второто тримесечие на годината – от средно 480 евро на месец – което е ръст с 8%. Това се дължи най-вече на активизиране на интереса и сключване на сделки с наеми в по-високия ценови сегмент. В момента интересът към наеми е насочен към най-ниския и най-високия ценови клас, а именно съответно между 200 и 400 евро на месец и между 700 и 900 евро на месец.
Същевременно наемният пазар в София бележи значително увеличение и в обема сделки през третото тримесечие на годината спрямо предходните.
По данни на ЛУКС ИМОТИ има завръщане на търсенето и от страна на мениджъри на различни компании.
1.3 Продажби на жилищни имоти в останалите големи градове
През последните месеци се забелязва активизация на продажбите в по-малките областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. От началото на кризата тези пазари бяха стагнирали, а продажби се реализираха основно в София

Полина Стойкова
Оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

бутон за сайт

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=478

Създадено от на окт. 23 2010. Част от Анализи, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes