Нона Караджова: Такса смет ще се увеличи минимално през 2011

Въвеждането на отчисления за депониране на битови отпадъци ще увеличи такса смет за гражданите средно с около 60 стотинки през 2011 г. Това каза министърът на околната среда Нона Караджова след заседанието на Министерския съвет днес.

Нарастването е заради въвеждането на отчисления за депониране на отпадъци, които задължават общините да плащат по 3 лв. за всеки тон боклук, който пращат в региоанлните депа за отпадъци.

„Нормата за натрупване на отпадъци средно за страната е около 300 килограма на жител“, каза Караджова. „Това означава, че на човек средно се падат по 98 стотинки през следващата година. Между 40 и 50 на сто от таксата за битови отпадъци обикновено се плаща от фирми, което означава, че за гражданите таксата ще бъде почти наполовина, или около 60 стотинки“, обясни тя.

Целта на таксата за депониране, която се обсъжда от няколко години, е да стимулира общините да рециклират, компостират и изгарят отпадъците. Събраните пари ще бъдат използвани за строителство на нови депа в бъдеще, когато настоящите се изчерпят. Общините ще трябва да отделят парите всеки месец в съответна сметка и да бъдат превеждани на съответните регионални инспекции, подчинени на екоминистерството, на месец или на 4 месеца. За забавяне те ще дължат лихви до 20% от стойността на задълженията.

През следващите години таксата се увеличава постепенно, като рязкото увеличение е през 2014 г., когато ще бъде 35 лева за тон. Това означава около 11 лева на жител, пресметна Караджова.

Националното сдружение на общините възрази срещу въвеждането на отчисленията. „Те ще натоварят изключително много общините и по – точно гражданите, тъй като тези средства е предвидено да се събират като Такса битови отпадъци“, се казва в становище на организацията.

Според сдружението увеличението ще доведе до забавяне на плащанията на данъците и таксите от страна на гражданите и до намаляване процента на събираемостта им.

Изчисленията показват, че до 2014г. само за предвидените отчисления такса смет ще скочи с около 25 – 50 %. „Това е недопустимо предвид финансовата ситуация в страната и запазване размера на средната работна заплата“, се казва още в позицията на сдружението на общините.

„Такса смет не би трябвало да скочи, ако общините изградят съоръженията за преработка на отпадъци, което е тяхно задължение от 1997 г. Не можем да продължаваме да хвърляме в дупки около села и градове“, коментира Караджова.

От Мишел Гутсузян

в-к Капитал

социално споделяне

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=622

Създадено от на ное. 6 2010. Част от ИМОТИ, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes