Спрете с Коледните SMS изкупления

Защото вашите са в раково отделение ли да пратя SMS

Поканете 10 души на ресторант и платете до стотинка сметката на всички, но друг да остави 10% бакшиш – да ви обяснявам ли кой ще направи по-добро впечатление на сервитьора. Цяла година плащайте прилежно данъци до стотинка, а нека друг продаде на циганите три фирми с милиони задължения, после за 20 евро да купи кашон вафли и да го занесе на децата в приюта, настанени там от бизнес партньорите му – сами ли ще се сетите кой ще е по-якият благотворителен пич. Кой ще е свършил мръсната работа и кой ще бъде Дядо Коледа. Който купува всеки ден хляб или който един ден в годината подарява шоколади ще бъде по-добър християнин.

Съжалявам, но тази Коледа по християнски ще си почивам, без да се притеснявам какво впечатление ще оставя пред себе си. Починете си и вие, оставете телефоните си също да почиват. Да не участвате в благотворителния кич за псевдосираци е единственият начин да протестирате срещу него. И въобще не би трябвало да се чувствате гузни, че масовото лицемерие ще мине без заслугите ви. Защото то предпочита от вас да бъдете мили, добри и същите, вместо да се ядосате. Милосърдният праща SMS-и, а ядосаният праща по дяволите системата, възпроизвеждаща сираци с живи родители.

Къде са родителите ви, деца от домовете. Майка ви в отделението за раково болни ли е, баща ви не беше ли на предната седалка на онази кола, която здраво се размаза. Лоша работа, труден живот и ще се опитаме да направим нещо за вас. Ще направим да сте нахранени, облечени, ще ви пратим на училище, а ако се справяте добре – ще ви запишем и в университет със стипендия. Това бихме направили за вас с християнско, с мюсюлманско, дори с атеистично удоволствие.

Но нещо пречи. Пречи системата, която разпилява нормалната ви издръжка, защото я преразпределя между децата с живи и здрави родители. На които майка им много често е трудна, много трудно живее с баща им, който пък много трудно изтрезнява, много трудно става за работа и изобщо много трудно си намира работа. В приюта с тези деца може и да се сприятелите, но в живота техните семейства всъщност ще са ви обрали предварително. Те ви крадат парите, които ви отделяме, крадат ви и малкото шансове за по-добро бъдеще.

И затова не ми остава нищо друго, освен да бойкотирам системата на сирашката благотворителност. Така ще бойкотирам и вас, истинските сираци, но в перспектива така е правилно. Може да е емоционално безсърдечно, но е рационално правилно. Иначе системата ще си остане непроменена. Ще продължи да се занимава с последствията на проблема, вместо да нарита задниците на първоизточника. Докато се затрупва с SMS-и, тя няма стимул да се самореорганизира. Докато копчето „Send” на телефона не се развали непоправимо, тя някак ще оцелява. Това е същото, като да се дава всеки ден по 2 лева на здравия просяк и да се очаква, че гладът ще го принуди да си потърси работа.

Колко години вече станаха, откакто пращаме модерно SMS милосърдие по приютите. И какво качествено и количествено се промени там за толкова години. Нищо, освен че вече израснаха няколко поколения несираци със сирашки манталитет. Защото благотворителността се изяжда, изпива, изсира, облича се, обува се и се износва. И след нея не остава нищо. Нещо като по-добро образование например, нещо като някакъв житейски шанс. Системата отглежда просяци, които няколко дена в година ядат на корем на коледна маса от Швеция. Вместо да отгледа хранещи се по-редовно и по-здравословно хора.

Искате ли на всеки приют да купя по една книга, или предпочитате по един шоколад и няколко SMS-a. Предпочитате старите ми маратонки и три поизбелели тениски от дъното на гардероба ми – затова и тази Коледа ще си почивам. Няма смисъл от принос към една скапана система, в която примирението съвсем не е ценност. Това не е благотворителност, а коледно извращение без цел, посока и край. Това е самосвал, който веднъж в годината се отбива да изсипе урожая на милосърдния кич. А после всеки е свободен да си гледа работата, да си гледа празниците, да си гледа децата. Тези, които няма кой да ги гледа – ще ги видим за малко по същото време следващата година и така всяка година. Понеже е Коледа, понеже сме мили и добри, понеже не трябва да се ядосваме.

КАЛИН РУМЕНОВ

http://www.novinar.net

сподели ме

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=1442

Създадено от на дек. 23 2010. Част от Анализи, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes