Най-големия тиган в България „Юнашкия тиган на България“, в който Ути Бъчваров никога няма да готви

Най-големия тиган в БългарияПрез последната година по събори, фестивали и празненства добиха популярност два големи съда в които се приготвят най различни рецепти. Юнашкият тиган на Национална академия „Кулинарен историк“ и „Локомотива“ на Ути Бъчваров.

Малко предистория за „Юнашкия тиган“

Съдът е изработен от лицензиран производител на оборудване за хранително вкусовата промишленост, от стомана Марка 316. До момента в него са приготвени над 32000 порции Юнашки кебап във всички разновидности познати в българската кухня. Широк е 150 см. , дълбок е 20 см. и тежи 78 кг. без дръжката и допълнителното оборудване. В Юнашкия тиган бяха сварени 2700 яйца на жив огън за поставянето на световен рекорд за „Най-много хора, боядисващи великденски яйца за три минути“ на Голямата поляна в Южния парк. В Жеравна на „Събора на фолклорната носия“ с този тиган беше поставен „Балкански кулинарен рекорд“ като за 24 часа, 6 човека приготвиха 5000 порции Юнашки кебап, като всички зеленчуци бяха приготвени на ръка. Всичко това екипа на Академия „Кулинарен историк“ направи без спонсорства и участие в европроекти.

За „Локомотива “ на Ути знаем малко. От пресата разбираме че това е част от локомотив произведен 1908 г. Доколко е удачно да се готви в това съоръжение, ще оставим да преценят хората които разбират от тези неща. Но това не е тиган, нито като състав на материала, нито като визия.  Че не е най-големия е видно от пръв поглед.

Балкански кулинарен рекорд в "Жеравна 2013"Знаем само, че бабите ни не са готвили в джанти, каросерии или остатъци от самолети, подводници и локомотиви.

В Най-големият български тиган ще продължаваме да припомняме приказката за бабините гозби и сладките приятелски спомени. И ще го правим по досегашния начин. Защото бабите ни, не са взимали субсидии за да ни разказват приказки.

Ако екипа на „Локомотива“ сметне че не сме прави, готови сме да покажем какво можем в директен кулинарен двубой.

А иначе рецептата ни е позната.

150кг. месо, 80кг. лук, 30кг. моркови, 80кг. гъби и кубик дърва.

С  Най-големия български тиган „Юнашкия тиган“ в който Ути Бъчваров никога няма да готви.

Ангел Ангелов

Академия „Кулинарен историк“

Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“

Mail: national.trust.bg@gmail.com

Тел: 0885632035

Допълнено на 25.09.2015г.

Току що по БНТ, господин Петър Бъчваров-Ути обяви че има някакви хора дето готвели в ламаринени тигани. Писал съм преди време, пиша и сега. Готвим в стоманен съд, специално проектиран за това от лицензиран материал. До момента екипа на Академия „Кулинарен историк“ е приготвил над 290 000 порции „Юнашки кебап“ с 4 вида месо. Не готвим с резервни части от локомотиви, подводници или самолети. Та Ути, колега, айде престраши се и ела на един дуел. Да видим кой какво прави. Как го прави. по колко готви. Предложението е ясно. 150 килограма месо, зеленчук според рецептата на всеки. И нека хората решат кое става за ядене и мезе. Това е последният път, в който отправям това предизвикателство. Знам че четеш. Телефона ми е 0885632035. Ангел. Готов съм. където и когато кажеш, ще премерим сили и традиционни рецепти.

социално споделяне

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4831

Създадено от на сеп. 18 2013. Част от Академия кулинарен историк, Гинес за Великден, История, Копривщица, Кулинарен историк, Народна кухня, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes