Обецата Кушлев

Комисията му стана нагледен пример как хрантутим чиновници от джоба си

Запорирани имоти за близо половин милиард лева. С това се похвали Стоян Кушлев за свършеното от неговата комисия в доклада си от 2009 година. От спечелените 16 дела обаче държавата реално е прибрала по-малко от заплатата на председателя на комисията.

Това е природен феномен, типичен за родните ширини. Въпреки рекордно големите запори на знакови имена от родния бизнес и ъндърграунд едва 230 000 лева са влезли в хазната като резултат от работата на комисията.

И ето простата сметка, която си правят данъкоплатците. За шестте години работа заплатата на Кушлев е половин милион лева. Данните са на парламентарната антикорупционна комисия. За 6 г. данъкоплатците са платили близо 32 млн. лева за работата на комисията с около 200 души персонал. Това са данни, които никой нормален човек не иска да приеме за истина Толкова години, тонове с мастило, надежда нещо да се промени, а всъщност комисията „Кушлев“ е поучителен пример за всички чиновници.

Те произвеждат на загуба. Би трябвало да произвеждат държава, но произвеждат само загуби за държавата. Няколко депутати вече ни наведоха на същите мисли. Намаляващо население, увеличаващ се брой чиновници. Никое правителство досега не пожела да оптимизира държавната машина. Зарадвахме се, че вече тройната коалиция не е на власт и няма да има по трима заместник-министри за едно и също направление.

Но това беше само върхът на айсберга. Българинът всеки ден катастрофира в един и същи проблем, на едно и също място. Проблемът е бездушната идиотска бюрокрация мястото е гишето. Там, където свършва всяка една идея и надежда. Как работи една българска институция?! Примерно пощата. Ако отидете да пратите няколко пакета за провинцията, петте лелки зад двете гишета се объркват, пустосват те и работят така бавно, че се събира опашка. Това е начинът на живот на българите, нарича се опашка и е наследство от социализма.

Вече дори не си представяме живота без висенето. След като поръчката е изпълнена за повече от половин час, човек може да си помисли, че сагата му с българската институция е свършила. Но не би – след десет дни гражданинът получава покана да се яви в пощите, за да получи съобщение. Примерният гражданин отива на място – разбира се, в работно време. Там му съобщават, че по вина на едни служителки пакетите му не са премерени както трябва и се налага доплащане от стотинки.

Гражданинът е изумен. Освен че му губят парите във форма на държавни заплати, събрани от данъци, те искат и да му загубят времето.

Гражданинът пита – защо виновната служителка не плати стотинките, които липсват – тя просто не си е свършила добре работата. Трясват шубера на гишето и му се карат на гражданина. Досещате ли се на какво прилича това? На обслужването във ВиК, в „Топлофикация“, в Енергото, във вечната каса, където някой чака и все нещо е недоизчислено. Цялата държава работи така и целият живот е поел същия ритъм.

Частните компании нямат и намерение да работят по-добре от държавата. Те просто поддържат темпото, което налагат бюрократите и на самите тях. Изумително. С години се говори за комисията „Кушлев“. Тя е на загуба. Ако се огледате в министерствата или има кой да направи сметка, ще видите как всички институции са ни такива.

Това е кражбата, която държавата осъществява върху гражданите си. Тя е узаконена и монополизирана. Заради това гражданите избират други държави. А Кушлев мълчи. Върнете ни парите! Има такава пиеса, но тя не се обсъжда, когато става дума за държавата България.

Мартин Карбовски

standartnews

социални бутони

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2594

Създадено от на апр. 22 2011. Част от Новини, Той Чиновника. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes