Довечера оставете предателя гладен

Всяка година около Бъдни вечер медиите ни заливат с рецепти за традиционните постни ястия които да сложим на трапезата си. Всички ги знаем, обичаме ги, облизваме се на бабината питка и сърми.

Откъде обаче идва бройката на ястията.

Ето какво казват различните експерти.

Това е последният ден от родилните мъки на Божията майка. Затова традицията повелява ястията на трапезата да са девет– колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.

Според църквата храните на трапезата могат да бъдат до 33 – възрастта, в която Христос се жертва, за да спаси човешкия род.

Задължително е да се поднесе пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение.

Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието.
В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някъде пъхат и дрян за здраве.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.

На семейната трапеза за Бъдни вечер трябва да присъстват дванадесет ястия. Броят съответства на месеците в годината, но може да се сложат седем ястия, колкото са дните на седмицата.

Като един същи Тома Неверни, попитах народния експерт на който вярвам напълно.

Баба Цонка ми разказа една история която не знаех.

На Бъдни вечер се бъдувало, чакало се раждането на Спасителя. Небето се отворило и Той се родил. Затова и всеки който си пожелае нещо в тази нощ се случва. Масата не се вдига, за да могат починалите роднини да ни навестят в тази светла нощ.

Ястията трябва да са 11. Защото на тайната вечеря са били 12 но един е бил предател. А за предателя храна не трябва да има. Не заслужава. И когато запалим тамяна и извикаме „Слезнии боже да вечеряме” да накажем предателството. За Юда храна няма.

Не знам дали тази традиция е приета от православния канон. Но аз лично ще я спазя. Много предатели се навъдиха напоследък, някои са наоколо, някои се преселиха, надявам се на заслужено място.

 Но в тази светла нощ, няма да нахраня предателя.

Ангел Ангелов

Списание Собственик

сподели бутон

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=3898

Създадено от на дек. 24 2011. Част от Баба Цонка, История, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes