Дон Полиционе, или просто помагач

Полицейски шеф – кум на имотната мафия

Полицейски шеф е разработван от колегите си в МВР за чадър над имотната мафия. Началникът е от столичния участък „Средец” към Първо районно, който се намира на бул. „Раковски”. До „къртицата” разследващите стигнали след ареста на тримата адвокати Иванка Томова, Константин Томов и Атанас Колев, които са заподозрени за кражба на около 20 жилища в центъра на София, научи „Монитор”. „Тече разследване, информация ще има, след като приключи следствието”, лаконични бяха от МВР вчера.

При проверката станало ясно, че регистрацията по лична карта на ченгето в известен период от време съвпадала с адреса на адвокатската кантора на тримата задържани. Нещо повече, офисът на юристите бил през няколко номера от полицейския участък, който трябвало да ги разследва, научи „Монитор” от два независими един от друг източника. Според данните полицаят е въртял цялата далавера на адвокатите.

Той им давал информация за потенциални жертви, на които да задигат апартаментите. След това услужливо помагал разследването на извършителите да стига до задънена улица. Неофициално се твърди, че ченгето е кум на двама от задържаните юристи.

Един от последните случаи, за който се предполага, че може да е извършен с участието на юристите, е присвояването на етаж от къща на ул. „Раковска” 182. Димитър Йорданов-Херошито разбира в края на миналата година, че бащината му къща от над 100 квадрата в центъра на София вече не е негова.

„Дойде частен съдебен изпълнител заедно с полиция и ни каза, че трябва да се изнесем със сестра ми, защото жилището е продадено”, оплака се в редакцията Йорданов. Неговите мъки започнали от ноември миналата година. След като го изгонили, той и сестра му останали буквално на улицата

„Смениха ключа и завариха вратата, за да не може да влизаме повече”, обясни още потърпевшият. Не само че вече нямало къде да се изкъпе, но Димитър и сестра му останали без дрехи, защото не успели да вземат със себе си нищо от покъщнината си.

„Реших, че ще си вляза отново, защото това е моето жилище. Като се прибрах, нямаше вътре нищо -– четири голи стени, спал съм на земята”, разказа за преживяния ужас Йорданов. Мъжът не се радвал много на жилището си, защото полицаи го арестували за 24 часа за самоуправство, тъй като го хванали да спи във вече задигнатия апартамент, който по документи не му принадлежал повече.

„Тъкмо бях почнал работа в една кетъринг къща, и след ареста ме уволниха, като не отидох на следващия ден на работа”, обясни Херошито.„Аз също съм на път да загубя работата си. Продавачка съм в супермаркет, но ходя мръсна, защото няма къде да се изкъпя а работя с храни”, оплака се и сестрата на Йорданов.

След изгонването си Димитър направил своя проверка и се оказало, че жилището му е било продадено още през 2002 г. и до момента е сменило 7 собственици. Едва през ноември 2010 г. го изгонили, като за този период измамниците умело заличили следите си.

„При една от продажбите сделката е изповядана от нотариус, който в момента е със спрени права”, каза потърпевшият. До момента той е пуснал само една жалба в участък „Средец”, след като бил изгонен със съдия-изпълнител.

Тя била отхвърлена, защото по документи апартаментът не бил негов. Въпреки това никой от полицаите не го насочил да си пусне нова жалба до Икономическата полиция, че жилището е задигнато с документна измама. „За нас случаят е ясен. Апартаментът вече не е негов, а е продаден. Баща му беше алкохолик, може и той да го е продал. Нотариалният акт, който Херошито показва, е стар”, беше версията на полицаите от участък „Средец”. В същото време последният седми собственик купил имота на търг за 60 000 лева и веднага го пуснал за продажба срещу 80 000 евро.

Първата измама, за която групата адвокати е заподозряна, е още от 2000 г. Тогава си набелязали жилище на баба, починала през 1992 г. Проблем било само, че жената имала дъщеря. През 1999 г. обаче наследницата сложила край на живота си, след като се обесила. Едва месец по-късно жилището вече било задигнато. В момента разследващите имат доказателства за измами с около 20 жилища.

Предполага се обаче, че броят през 10-те години е значително по-голям. Освен това групата била свързана и с ромския бос Георги Янев-Джеймса, който живее в луксозна къща с голям двор в столичния кв. „Факултета” и също е проверяван за имотни измами. Една от защитните версии на заподозрените била, че ако ги арестуват, ще прехвърлят вината именно на Джеймса, за когото имало данни в иззетите компютри на един от адвокатите.

Запознати с разследването разкриха, че служителят на реда имал 2 телефона – един официален и един само за разговори с адвокатите. Топлата връзка между Томов и ченгето идвала още от времето, когато двамата работели в Първо районно. Константин обаче завършил право и напуснал системата на МВР. С настоящата си съучастничка и съпруга Томов се запознал по време на спортно събитие, тъй като Константин се занимавал със силов спорт, а спътницата му в живота била запалена по танците. Години по-късно семейството заедно с Атанас Колев ще бъде заподозряно като една от най-силните банди за имотни измами именно заради връзката си с висшия полицай.

Част от задиганите апартаменти от юристите били на покойници без наследници. Самата кражба ставата чрез фалшиво завещание и измислен „внук”, който срещу 1000 лева се представял за роднина на покойника. Бандата разполагала и с цял набор от фалшиви печати и подписи от банки и държавни институции, тъй като освен кражба на апартаменти адвокатите теглили от сметките на покойници. Това също ставало с участието на вътрешен служител от банка, който бил разкрит и незабавно уволнен.

ЙОРДАН ЙОЧЕВ

http://www.monitor.bg

бутон за социални мрежи

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2873

Създадено от на юни 6 2011. Част от Измами, ИМОТИ, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes