Бутат подобрения и пристройки по балкони и тераси

Екшън план срещу терасите самоделки готви Столична община. Инспектори започват масови проверки за незаконното строителство в София и по-точно срещу пристроените тераси и дори цели стаи към панелките. Над 200 са регистрираните до момента незаконни балкони, входове и дори цели стаи.
Най-фрапиращите според инспекторите са достроените помещения от по 30 квадрата в столични кв. „Левски“. Всички апартаменти на блоковете в района имат огромни тераси, които обаче собствениците им нямат право да застрояват без документи. Проверка на „Стандарт“ обаче показа, че 90 на сто от терасите са се превърнали в гарсониери, детски стаи и покрити барбекюта.
„Никой не е искал позволение от районната администрация, за да преустрои жилището си“, коментира самоделките кметът на район „Подуяне“ Ева Митова. Тя допълни, че за да не се събори построеното, собствениците трябва да искат разрешение от общината и съседите си. „Ако документи и съгласие няма, общината също няма голям избор, освен да предприеме посочените от зокона мерки“, коментира още Митова.
Колегата й от район „Надежда“ Димитър Димов пък се натъкнал на друго незаконно строителство. Няколко собственици на апартаменти в кв. „Свобода“ си правили частни входове в блока. Вместо да плащат разходи за ток и чистачка, те си избили собствени стълбища през балкона. Вратата на едно от семействата е на гърба на блока. Входът си има самостоятелни лампи, пристроени стълби с рампа и дори импровизиран двор, който всъщност е общата площ пред блока. Собствениците на апартамента си паркират автомобила пред входа, а до жилището си стигат по направена от тях пътека в тревата.
В „Младост 4“ пък собственик на 2-стаен апартамент на деветия етаж решил, че жилището му е малко, присвоил терасите към стаите си и си направил допълнителен балкон. Терасата виси на метални винкели на гърба на блока. „Четирима алпинисти завариха железата преди 2 години“, обясниха съседи. Те допълниха, че на няколко пъти от блока се откъртвала мазилка, тъй като самоделната тераса се държи за панелите.
„Хората не подозират колко опасно е да си строят сами тераси, та даже и стаи. Масова практика е козирката на входа собственици на жилища да я превръщат в частна тераса“, обясниха от общината. И допълниха, че проверките за незаконното строителство ще започнат през май. „Остъкляването на терасите не е такъв проблем като дострояването им“, обясниха още от кметството в София, като уточниха, че само един на всеки сто столичани е взел разрешение за дострояване на панелка.

20 разрешителни за балкон

Над 20 документа са необходими, за да достроим балкона си по законен начин. Първо трябва да се представи проект на архитекта на районната администрация, обясни главният архитект на столицата Петър Диков.

След като той бъде одобрен, се дава и позволение за преустройство или дострояване на терасата. За поставяне на стълби към първия етаж на блока пък е необходимо и разрешително за строеж, обясниха от общината.

Задължително е също да се иска позволение от съседите. В момента, ако човек иска да си пристрои стълби към апартамента, това е почти невъзможно, обясни за „Стандарт“ кметът на „Надежда“ Димитър Димов.

Старата практика е била това да става още с отстъпване право на строеж. Например на един или два квадрата, където стъпват самите стълби. Ако собствениците на жилището са си платили правото на строеж, зависи и за какъв период, тогава стълбите могат да останат, добави той.

И климатиците са незаконни

Петър Диков, главен архитект на София

– Г-н Диков, в София има много преустроени тераси. Законно ли е това?
– Навсякъде са незаконни. В последните години масово се направиха такива преустройства. Вече дори не са само по крайните квартали. Има и в центъра. При хотел „Славия“ например има един дълъг блок, където всеки е зидал и е поставял дограма, както си иска. Това не е законно, тъй като се променя фасадата на блока. Поставянето на климатик – също. Има обаче и много общински и държавни сгради с климатици.
– Налагат ли се глоби за това?
– Трябва да се налагат глоби, но това е дълъг и сложен процес.
– Има ли опасност за нарушаване на конструкцията на блоковете с преустроени тераси?
– Рисковете за самата сграда не са големи, но не в това е въпросът.
– Какво е необходимо, за да узакони всеки собственик преустройството на тераса?
– Трябва да се направи проект, който да се одобри от районната администрация. Хубаво е да има цялостен проект, а не всеки да е сам за себе си.
Ралица Русева

standartnews

сподели ме

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2467

Създадено от на апр. 11 2011. Част от Закони, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes