Имотните балони долетяха и в Китай

Официални данни на Китайската комунистическа партия (ККП) показват, че този ноември цените на жилищата са паднали в повечето големи градове. Според публикацията ‘Социална Синя Книга 2012’, на КАСН (Китайска академия за социални науки), колапсът на пазара за недвижими имоти ще се отрази фатално на икономиката на Китай…

Проучването показва, че средните цени на жилища в 70те топ ситита на Китай са паднали през ноември за втори пореден месец. Броят на градовете с месечен спад на цените на нови жилища се е увеличил на 49, от общо 70. Това е с 15 повече в сравнение с миналия месец. В 16 града цените на жилищата са останали непроменени.

Публикуваната от КАСН на 19 декември ‘Социална Синя Книга 2012’ посочва, че пазарът на недвижими имоти в Китай е тясно свързан с местната икономика. Секторът за недвижими имоти колабира, което ще има фатален ефект върху икономиката. Затова въпросът за справяне с новата ситуация става все по-решаващ за здравословното развитие на икономиката.

Професор по икономика в Университета на Южна Каролина, Франк Тиен Шие (Frank Tian Xie) анализира причините. Проф. Шие: „Покачването на цените на жилищата в Китай се дължи на две причини. Едната е монополът на държавата, втората е заинтересованите групи, хищнически прибиращи парите на населението.

Настоящият спад в цените на жилищата е поради недостига на паричен приток. Това означава, че китайските граждани нямат пари за харчене. Мощните групи вдигат цените на жилищата, но ако гражданите нямат пари да купуват, жилищата ще стоят така, без да могат да се продадат.“

Проф. Шие заяви, че жилищният балон става твърде голям, отвъд това, което китайският народ може да си позволи. Спадът на цените на жилищата може да облекчи малко някои от тях.

Но не и тези, които са закупили жилища. Особено новите собственици, падащите цени могат да превърнат техните къщи в отрицателни акции, така изяждайки спестяванията им. Това би подбудило недоволство у хората, водейки до социални вълнения.

Проф. Шие: „Един внезапен спад в цените на жилищата е много вероятно да докара икономически сътресения. Тъй като много жилища, които са били купени, или построени и сега са обявени за продан, са все под формата на заеми. Държавните банки на Китай отпуснаха масивни кредити за развитие на местната инфраструктура. След като цените на жилищата паднат, тези кредити ще станат несъбираеми и ще дръпнат банковата система надолу.“

Експертът по икономика Чи Янчен (Qi Yanchen) твърди, че много строителни предприемачи са избягали поради провала на строителните операции. Така властите е трябвало да поемат техните строежи, което добавя допълнителна тежест за финансите по места. От друга страна, строителният сектор влияе пряко на предприятия надолу по веригата, като доставчици на материали и др. Въпреки това, Чи вижда положителна страна в падането на цените на жилищата, т.е. че ще има надежда за по-бедните да си закупят жилище.

Чи Янчен: „Падащите цени на жилищата вероятно ще удари най-директно финансите на местните власти. Местните финанси за земя все още включват данъчни приходи от сделки за недвижими имоти. Така че данъчните приходи на местните власти ще бъдат засегнати.“

Новият „Индекс на жилищните цени в 70 ситита“ показва стабилен среден месечен спад от април насам. През ноември цифрата достига 0,19% с мащабен спад в най-големите ситита.

Проф. Шие посочва, че режимът на ККП е много обезпокоен от падането на цените на жилищата. Първо, той се притеснява за загубите, които това ще причини на заинтересованите групи. Второ той се опасява, че това ще доведе до колапса на банковата и финансова системи. Въпреки това, режимът на ККП не желае да види рязко вдигане на цените, тъй като това ще разпали недоволството на населението. Така режимът е изправен пред сериозна дилема.

Проф. Шие анализира, че режимът в Пекин е безпомощен да спре падането на цените на жилища. Наливането на повече пари в това само ще засили инфлацията. Той заключава, че цените на собствеността в Китай само ще продължават да падат.

Проф. Шие: „Икономиката на Китай определено се влошава. Скоро ще се спука и имотния балон. Така че моята прогноза е, че следващия месец, цените на жилищата ще продължат да падат.“

В ‘Социалната Синя Книга 2012’ се посочва също така, че хората са определили цените на стоките и жилищата като най-обезпокоителната тенденция в Китай.

NTD репортери Джоу Zhou Yulin, Song Feng и Xiao Yan

сподели ме

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=3904

Създадено от на дек. 25 2011. Част от Анализи, Закони, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes