Той Чиновника и Ние Собствениците

Драги Собственико,

Колко пъти си скърцал със зъби от безсилие след среща с родната администрация.

Колко пъти са ти затръшвали вратата под носа, и са те отпращали да чакаш нечий подпис за нещо си.

Колко пъти са те навиквали само и само да те „разкарат” от гишето на вездесъщия администратор.

Колко пъти си се опитвал да намериш някой „началник” който да озапти изнервената дама, подмятаща документите ти с месеци.

Колко пъти си висял като „куче пред месарница” в приемен ден, с надеждата че ей сега, тази седмица, този месец, тази година, ще получиш мечтания документ, скица, справка, проект, разрешение.

Всички знаем начина за бързо преминаване през коридорите на родната администрация.Пари, подарък, подкуп, правилно материално мотивиране.

Много фирми работещи с администрацията отделят суми във фонд ПРД /подкупи, раздаване и други/.За съжаление по този начин може да се свърши работа до някъде.Но не може да се принуди системата да работи.Всяка община има свои лични практики които прилага, много често в разрез със закона.Таксите и сроковете са най малкия проблем.

Замразяването на преписки, без никакво основание, отказ за издаване на документ или удостоверение, обикновен мълчалив отказ с обяснението „Ще чакаш и ако не ти харесва ни съди”.

И си мълчиш, че може да стане и по зле.И чакаш, на някой да му остане свободно време, да придвижи папката до отсрещната стая.И търсиш „Онзи начин” да побутнеш процедурата.За съд и не помисляш даже, че време ще отиде, много пари струва, не си заслужава.И си прав за съжаление.

Всеки администратор е част от системата която ТРЯБВА да ни обслужва, и единствено заедно можем да открием черните дупки в които потъват парите, нервите и времето ни.Да се жалиш от безхаберен държавен или общински служител по нашите краища много често е  „Вятър работа”.Ако обаче насочим вятъра в правилна посока, течението наистина може да изчисти черните дупки до някъде.Не можем да променим системата, но можем да я накараме поне да се съобразява със закона.

Изниква въпроса дали ако разкажа за моя случай, няма да стане по зле.Обикновено хората се обръщат към медиите за да споделят проблема си с надежда да получат решение лично за себе си, или просто да натопят някого.И много често успяват.Публичното говорене плаши чиновника, и често системата намира начин да  загаси медийния пожар.На това се дължи и представата че само с оплакване в популярно предаване може да се реши определен казус.Предаването отминава, казуса се решава или задълбочава, но чиновника остава. До следващото предаване или до следващите избори.

Напоследък набира сила една популярна по белия свят практика „ТАЕН КЛИЕНТ ”.Първите активно прилагащи я, бяха данъчните служители. Явно е, че е работеща, щом в по малките магазинчета и борси на едро, наблюдават с изпитателен поглед непознатите и издават касови бележки и за близалка.

Ако чиновника или администратора предполага, че поведението или бездействието му ще бъде отразено и съхранено по определен начин, със сигурност ще се замисли.

Ето какво може да направи всеки.

Изпратете ни кратко описание на вашия проблем с чиновници в  технически служби на общини, главни архитекти, кметове и кметски наместници, Агенция по геодезия, картография и кадастър, Агенция по вписванията, поземлени комисии.
Опишете накратко проблема и точното име, длъжност на чиновника и администрацията или агенцията в която работи.

Какво ще направим ние

При получаването на три сигнала за един служител, ще изпратим официален сигнал за наличие на проблем в административното звено, подготвен от наш юрист.При съмнения за престъпления или корупционни практики сигнала ще бъде насочен към прокуратурата.
Ще публикуваме вашия сигнал в специално създадена интернет страница, част от Списание Собственик за да може да бъде идентифициран конкретния проблем.

Не бъдете анонимни.

При подаване на сигнал застанете зад твърдението си с името и самочуствието на собственик и гражданин.Вашите данни няма да бъдат предоставени по никакъв начин на никого, без вашето изрично писмено разрешение, за да не попречим на започната от вас процедура или преписка.

Има ли смисъл

Според нас има.Ако някой преди време е бил подал сигнал, че в някоя администрация се вършат безобразия, то вие днес не бихте хабили същото време и нерви да се борите с „вятърни мелници”.С подадения от вас сигнал ще  помогнете на други собственици на имоти, които тепърва ще се борят с администрацията.

Ето и нашите контакти

media.sobstvenik@gmail.com

Списание Собственик

споделяне във facebook

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=2475

Създадено от на апр. 12 2011. Част от Новини, Той Чиновника. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes