Големият Коледен Бъдник пред НДК в София на 22 декември

Големият Коледен Бъдник 2013 3 mНа 20.12.2013г. ще подберем и отсечем от ЕКОФЕСТ ПАРК „КУЛАТА“ край Копривщица старо крушово дърво. Освен основния бъдник от ствола на дървото, ще приготвим и още около 50 броя по малки бъдничета.

https://www.facebook.com/EkoFestParkKulataKoprivshtitca?fref=ts

На 22.12.2013г. Ще представим културно-музикалната програма, Големият Коледен Бъдник през седмицата преди Бъдни вечер в парка пред НДК в София, където всеки ще може да научи как се прави бъдник, какво символизира, да научи песните които се пеят при правенето на бъдника и сам да си направи на място.

https://www.facebook.com/GolemiaKoledenBadnik

На специално тържество ще бъдат миросани и подготвени за Бъдни вечер, и ще бъдат разказани  и показани традиционните ритуали. Присъстващите студенти, ученици и официални гости, ще имат възможност лично да приготвят бъдник за своето семейство и да го занесат в дома си. Големия Коледен Бъдник ще бъде миросан от всички присъстващи и ще бъде поставен в огъня. На голям огън, край бъдниците ще приготвим  ошаф за всички присъстващи. Предвидени са дегустация на баница, айрян и вино, като традиционни храни.

Програмата на празненството е следната:

10.30ч. Официално откриване с  работилниците за Бъдни вечер.

Работилница направи си „Коледен бъдник”. 50 човека от  присъстващите, ще могат да участват лично в приготвянето на малки коледни  бъдници и да ги занесат в дома си или да ги сложат в огъня на място.

За миросването на бъдника осигуряваме за всеки участник малък бъдник от крушово дърво, тамян, вино, зехтин, восък и ръчни инструменти за пробиване на дупка в дървото..

Миросване на Големият Коледен Бъдник. Всеки присъстващ, ще може да участва лично в миросването на бъдника. В края на деня, бъдника ще бъде поставен в огъня според народната традиция.

За миросването на бъдника осигуряваме за всеки участник тамян, вино, зехтин, восък и ръчни инструменти за пробиване на дупка в дървото..

Участието в събитието пресъздава традицията на правенето на бъдника и всеки посетил събитието ще може да участва свободно.

Юнашка сурвачка

Юнашка сурвачка

Работилница направи  „Юнашка Сурвачка”

https://www.facebook.com/IunashkaSurvachka

Работилница „Традициите на бъдни вечер”. Низане на пуканки и сушени плодове, варене на ошаф на жив огън.

За работилница направи си „Сурвачка” на 30 участника осигуряваме клонки от дрян, пуканки, вълнен конец и сушени плодове за изработване на сурвачките.

Всички заедно ще направим отново Юнашката сурвачка, която се превърна в традиция.

Участието в събитието пресъздава традицията на правенето на сурвачка, и всеки посетил събитието ще може да участва свободно.

По време на „Работилниците“ ще бъде представен проекта за изграждане на първия в България Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ http://decaohz.org/

Център за възстановяване на децаКапацитетът на центъра ще бъде за четиридесет човека (деца и родители). Целият център се проектира така, че да може да се ползва и от деца със затруднения в придвижването. Мястото, което е избрано за центъра е много живописно, чисто и с изключително благоприятен климат. В непосредствена близост се намират карстовите извори на село Безден, микроязовир-рибарник, конна база и богат на животински и растителни видове район.

Около всяка Работилница, ще бъдат разположени кутии за дарения, предоставени от сдружението.

Ще бъде представена дейността на Сдружението и дейностите извършени до момента от членовете и спомоществователите.

11.00ч. „Сцена на самодейците”.  На свободно място около Работилниците ще се изявят около 40 участника, представящи традиционни ритуали и песни от  читалища и танцови колективи в района на София.

12.00ч. Академия „Кулинарен историк” открива демонстрационен щанд „Спомени от огнището”. Ще приготвим по автентичен начин, греяно вино, сланинка на жар, дядови шишчета, чушка пръжка, юнашки кюфтаци. Ще върнем спомена за бабината лютеница с Домашната лютеница „Последната чушка“  

https://www.facebook.com/AkademiaKulinarenIstorik

https://www.facebook.com/DomashnaLiutenitcaKulinarenIstorik

Представяне на фестивал „Златна Българска Гайда” Копривщица и изпълнения на гайдари. 

https://www.facebook.com/ZlatnaBalgarskaGaida

Всички желаещи ще могат да попеят и да тропнат хорце около огъня. Без сцени и сценарии.

 17.00ч. Край на програмата.

Събитието се провежда за втора година, и е организирано от Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“

бутон за сайт

Кратък URL: http://www.sobstvenik.com/?p=4882

Създадено от на дек. 17 2013. Част от Баба Цонка, ЕкоФест Парк "Кулата", Етно пикник, История, Копривщица, Кулинарен историк, ЛЮБОПИТНО, Народна кухня, Новини. Може да се абонирате за коментарите към тази статия чрез RSS 2.0. Коментарите и пинг в момента са спрени.

Коментирането е спряно

Фирмено разузнаване онлайн!

Търсене в архива

Бюлетин

Фото галерия

Фирмено разузнаване онлайн!
Вход | Designed by Gabfire themes